Motståndet växer mot Formel-1 tävling i Bahrain

Människorättsaktivist: Folk skjuts när de demonstrerar för frihet
1:27 min

Motståndet mot helgens Formel-1 i Bahrain växer. Dagligen hålls demonstationer mot tävlingen, som ses som ett propagandajippo för regimen i ett land där ingen opposition tillåts.

Protesterna har pågått länge. Demonstranterna kräver att ministrar avgår och att stora arrangemang som formel-1 ställs in. Formel-1 har arrangerats i Bahrain sedan 2004, men ställdes in förra året, när den arabiska våren nådde landet.

De senaste månaderna har det varit en rad sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor och enligt uppgifter till nyhetsbyrån Reuters dödades en person i samband med nattens upplopp.

Maryam al-Khawaja, människorättsaktivist och bor i exil i Danmark, säger att många människor har tagit sig ut på gatorna för att vissa sitt missnöje med att loppet ska köras.

– Folk protesterar mot att ett så stort evenemang arrangeras samtidigt som människor skjuts på gatan när att de protesterar för frihet och demokrati, säger Maryam al-Khawaja.

Den styrande kungafamiljen vill med tävlingen visa att Bahrain är en öppen stat som gärna låter sig påverkas av väst. Men demonstranterna, som säger sig inte ha något emot just motorsport, menar att arrangemanget används för att skapa en felaktig bild av landet, som gynnar regimen.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".