Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Borg: USA-nej till IMF en historisk vändpunkt

Publicerat måndag 23 april 2012 kl 06.30
"En symbol för hur makten förskjutits"
(1:38 min)
Anders Borg. Foto: Conny Sillén/Scanpix

I Washington avslutades i går vårmötet med Internationella Valutafonden, IMF, och Världsbanken. Resultatet blev att en rad länder lovade att förstärka IMF:s kriskassa med minst 430 miljarder dollar för att kunna bekämpa förnyade kriser ibland annat Europa.

Men det finns ett slående undantag. Världens ekonomiska supermakt, USA, har vägrat att delta.

Finansminister Anders Borg är starkt kritisk. Det är en bild av hur den ekonomiska maktfördelningen i världen förändras, säger han.

– På ett sätt är det amerikanska beslutet en historisk vändpunkt. Det här är en organisation som sedan 1948 styrts av amerikanerna. Nu har vi en allvarlig ekonomisk kris och de klarar inte av att hjälpa till. Det är en symbol för hur makten förskjutits från Amerika till Asien, säger Anders Borg.

Valutafonden IMF är världens finansiella brandkår. Fondchefen Christine Lagarde har argumenterat hårt för att fonden måste förstärkas med minst 400 miljarder dollar.

Brandväggen måste höjas, har Lagarde sagt, så att det är trovärdigt att förnyade kriser kan bekämpas. Det har varit en kontroversiell begäran, bland annat eftersom det just nu främst är eurozonen som behöver höjda brandväggar mot nya kriser.

Men efter hårda diskussioner bland länderna har hon nu med råge fått garantier från länder runt om i världen för att de pengarna kommer att finnas, när det behövs.

Japan har utlovat mest: 60 miljarder dollar. Sydkorea och Saudiarabien ställer upp med 15 miljarder. Sverige, Norge och Schweiz med ungefär 10 miljarder vardera.

Tillväxtländer som Kina och Brasilien har utlovat stöd utan att säga hur mycket. För att nämna några av länderna. Men supermakten USA vill alltså inte bidra med någonting.

Det kommer att få konsekvenser, menar Anders Borg.

– De får retirera och det asiatiska inflytandet kommer att växa. Framför allt i form av Kina, men även andra snabbväxare som Indonesien och Sydkorea. Det tror jag i grund och botten är väldigt bra. Det är rimligt att de som är beroende av processen också äger makten i den, säger Anders Borg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".