I fjol dog 314 personer i trafiken. Foto: Stefan Jerrevång/Scanpix.

Nya mål ska göra att färre dör i trafiken

"Vi kommer längre än vad vi trodde"
1:10 min

Stegen mot nollvisionen går så mycket bättre än väntat att Trafikverket nu diskuterar att en skärpning av målen till år 2020 skulle vara möjliga.

– Vi kommer längre än vad vi trodde, framförallt för bilister, vilket är jättebra men kanske inte riktigt lika långt för oskyddade trafikanter, där måste vi jobba mer, säger trafiksäkerhetsanalytiker Ylva Berg. 

Det är genom att arbeta mer för att skydda oskyddade trafikanter som cyklister och fotgängare samt genom att fortsätta med hastighetskontroller och sänkta hastigheter som Trafikverket tror att det kan vara möjligt att skärpa målen för nollvisionen.

Hittills har utvecklingen varit positiv enligt Trafikverket, med 314 döda i fjol vilket följer utvecklingen mot dagens mål att färre än 220 personer ska dö i trafiken år 2020.

Men nu tittar Trafikverket på en skärpning av målen. Det nya målet skulle vara att färre än 133 personer ska dö i trafiken. En skärpning av målen skulle vara förenligt med de mål EU satt upp. Och infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd tror att en skärpning kan vara möjlig, även om det är ett tufft mål att nå.

– Tekniken blir bättre, vi hittar mer hjälpmedel som gör det lättare för till exempel cyklister och bilförare att bli mer uppmärksamma så jag tror att det är fullt rimligt men det kommer att bli tufft, säger Ylva Berg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".