1 av 2
Miljöminister Lena Ek. Foto: Leif R Jansson/Scanpix
2 av 2
Det blir ingen skrotningspremie för gamla bilar, uppger miljöministern. Foto: Pål Sommelius/Scanpix

Ingen skrotningspremie för gamla bilar

Ministern: Bilindustrin har ansvaret
1:16 min

Det blir ingen skrotningspremie för gamla bilar. Det är upp till bilindustrin själv att ta ansvaret för de gamla miljöfarliga bilarna, säger miljöminister Lena Ek i dag.

– Bilindustrin har ansvar för de produkter den sätter på marknaden, det finns regler för hela Europa, som gäller för hela den inre marknaden i 27 länder, då ska vi inte gå in med skattepengar, säger hon.

Beskedet i dag är något som upprör bland andra organisationen Motormännens vd Maria Spetz.

– Om man snabbt ska komma tillrätta med koldioxidhalterna så är det klart att man ska ta tillvara på alla möjligheter som finns och då är det här med skrotningspremie ett väldigt bra sätt att få bort äldre bilar som har mycket högre utsläpp än moderna bilar, säger Maria Spetz.

Enligt miljöminister Lena Ek så avskräcker också exemplet när Tyskland införde en skrotningspremie. Enligt Lena Ek medförde det en stor svart marknad och fick till följd att bilar fick skrotningspremie och sedan såldes utomlands och också att bilar fördes in i Tyskland och fick skrotningspremie.

Men det skälet avfärdas av Motormännen.

--Jag tycker det låter som ett svepskäl. Jag vet inte om det finns några EU-begränsningar i att bara ge skrotningspremie till svenskregistrerade bilar men det måste ju vara ett enkelt sätt at komma tillrätta med det, säger Motormännens Maria Spetz.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".