Gas-avtalet har länge varit starkt impopulärt i Egypten. Foto: Khalil Hamra/Scanpix.

Egypten stoppar gasleveranser till Israel

1:56 min

Ett 20 år gammalt gasavtal mellan Egypten och Israel har sagts upp, vilket oroar Israel och enligt en minister kastar en skugga över fredsavtalet mellan länderna.

Egypten försäkrar att det rör sig om en affärstvist, men relationerna mellan de båda länderna har varit ansträngda sedan den egyptiska revolten och uppsvinget för politisk islam i landet.

Egyptens beslut skadar freden och kommer att leda till elbrist i Israel i sommar, sa Israels energiminister Uzi Landau i dag på förmiddagen.

Landau kallade gasavtalet för en av hörnstenarna i Israels fredsavtal med Egypten. En stor del av Israels elproduktion bygger på naturgas och över 40 procent av den kommer från Egypten.

Men avtalet har länge varit starkt impopulärt i Egypten - för många symboliserat det den avsatte presidentens nära relationer med Israel. Enligt kritikerna har Israel fått köpa naturgas till ett alltför lågt pris, samtidigt som Mubaraks kumpaner beskylls för att ha tjänat grova pengar på avtalet.

En av aktieägarna i gasbolaget, Hussein Salem, var nära vän till Mubarak, han har flytt till Spanien, men har dömts till sju års fängelse för korruption, i sin frånvaro. Gasledningen mellan Egypten och Israel har också utsatts för inte mindre än 14 sprängattentat sedan Mubaraks fall, senast för två veckor sedan.

Det är inte fastställt vem som ligger bakom attentaten - om motiven är politiska eller ekonomiska, men beduinerna på Sinaihalvön har länge hävdat att gasledningen och dess infrastruktur har byggts på deras mark utan att de någonsin fått någon kompensation.

Egypten försäkrar att gastvisten inte är politisk och inte kommer att påverka fredsavtalet. Egypten var först bland arabländerna att sluta fred med Israel 1979.

Även om freden aldrig har varit varm och hjärtlig, utan snarare impopulär bland egyptier som kritiserat sin egen regering för att blunda för Israels övergrepp mot palestinierna, så är det ingen av Egyptens nuvarande huvudpresidentkandidater som vill säga upp fredsavtalet med Israel.

Cecilia Uddén, Kairo

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista