På söndag väljer Ukraina president

Söndagens presidentval är avgörande för Ukrainas framtid. Vilken av de båda Viktor vinner? Utmanaren Jusjtjenko vann med knapp marginal första omgången.

Regimens man Janukovitj tar musik och storslagna evenemang till hjälp för att vinna tillbaka röster.

Den påkostade tv-sända stödkonserten för Ukraina, ”För vårt lands framtid” var i själva verket premiärminister Viktor Janukovitj show. En stor del av landets artister fanns på scen, men inte alla för i den allt mer heta valkampen börjar också artister välja sida.

Ruslana på Jusjtjenkos sida
Nu har landets stolthet Eurovisionsvinnaren Ruslana ställt sig bakom oppositionens man Viktor Jusjtjenko.

Oppositionen har inte råd med tv-sända konserter, utan satsar på att vinna folket på gatan. Det enkla budskapet är brandgult, band fladdrar från träden och på bilarnas antenner. Ett stöd till Jusjtjenko.

I Valikovich röstar man på Jusjtjenko
Industristaden Valikovich söder om Kiev är ett Jusjtjenko-fäste där lyser brandgult överallt. Men i centrum laddar regimens man för en konsert på torget, i ett tält delas ut flaggor, nyckelringar och affischer med Janukovitj på. Det är mest barn som plockar till sig prylarna.

– Vi stöder Viktor Janukovitj. Han är den ende med makt som kan leda vårt land, säger Oksana, som står i tältet och delar ut material, och påstår att 80 procent av hennes bekanta också kommer rösta på Janukovitj.

Oppositionen har gult tält
En bit bort reser oppositionen sitt gul röda motståndstält, utan några andra prylar än de enkla banden att knyta på väskan eller bilantennen. Men kampanjledaren Ruslan Lonskij är upprörd över Janukovitj-lägrets lögner om vad Jusjtjenko står för.

Han visar ett papper med blå vita argument på den ena sidan från Janukovitj och på den andra brandgula från Jusjtjenko med flera påståenden som att ryska ska förbjudas om Jusjtjenko kommer till makten.

Han anklagar i sin tur premiärministern för att ha stulit pengar från folket.

– Den där människan betalar ryska artister för att komma hit på propagandakonsert, pengar som han stulit från ukrainska folket, säger Ruslan.

Ingen ukrainsk artist ställer upp för honom påstår Ruslan, något som åtminstone inte stämmer vid den största tv-sända Janukovitj-konserten.

Hårdare tonläge
Tonläget har hårdnat och båda sidor blir allt hätskare ju närmare den avgörande valdagen man kommer.

För att öka spänningen än mer har oppositionens man Jusjtjenko redan sagt att om han inte vinner valet kommer hans folk demonstrera på gatorna tills de får segern tillbaka. Det glada budskapet från artisterna på konserten var: imorgon blir bättre än idag.

Maria Persson Löfgren, Kiev
maria.persson_lofgren@sr.se