Åklagare dödad i Venezuela

I Venezuelas huvudstad Caracas dödades på fredagen en polemisk åklagare av fjärrutlöst bomb som applicerats på hans bil.

Ingen har tagit på sig ansvaret, men det finns starka misstankar att det rör sig om radikala grupper som är motståndare till president Hugo Chavez.

Nar Hugo Chavez talade kvällen efter sin stora seger i kommunalvalen för ett par veckor sedan var han visserligen fylld av segeryra, men det fanns samtidigt något återhållsamt i hans tonfall som väckte hopp om att den extrema och känslomässiga polarisering som dominerat Venezuela så länge, nu, kanske, var på väg att luckras upp.

Betonade korruptionsbekämpning
Istället för att, som han brukar, ge nya och svåruppfyllda löften om snabba förbättringar, betonade Chavez att den centrala uppgiften är att bekämpa korruption och ineffektivitet. Det är på tiden att vi skapar en bra regeringen, sa han gång på gång.

En efterlängtad prioritering som även fick hans motståndare att mumla gillande.

Talet bidrog till normalisering
Även om det fortfarande finns de inom oppositionen som klamrar sig fast vid anklagelser om valfusk och även om många är besvikna över valnederlagen, bidrog Chavez tal till att en slags normalisering började sprida sig i samhället. De tidigare så fastlåsta positionerna började så smått att lösas upp.

Det är i det sammanhanget attentatet mot åklagaren Danilo Andersson ska ses.

Var en polemisk åklagare
Andersson var en polemisk åklagare. Sympatisör till Hugo Chavez hade han drivit flera processer riktade mot oppositionen.

Nu senast hade han inlett en process mot de ansvariga for kuppförsöket mot Hugo Chavez för två och ett halvt år sedan.

Regeringen har ännu inte anklagat någon for dådet. Men alla misstanker att de ansvariga finns att söka bland de mest radikala grupperna inom oppositionen.

Om det visar sig sant, kan bombattentatet mycket väl bli slutet på avspänningen, nästan innan den börjat märkas.

Istället for en efterlängtad normalisering, kan polariseringen ta fart på nytt, med ännu våldsammare inslag än tidigare.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se