1 av 2
2 av 2
Telia Sonera. Foto: Fredrik Persson/Scanpix.

Telia Sonera utslängt för brist på socialt ansvar

"Borde varit mer öppet"
1:45 min

Teleoperatören Telia Sonera har fått hård kritik den senaste veckan för sina affärer i diktaturländer. Och redan för tre år sedan kastades Telia Sonera ut från den amerikanska börsens hållbarhetsindex Dow Jones Sustainability Index.

Per Grankvist är journalist med fokus på företagens samhällsansvar, så kallat CSR, och han tycker att Telia Soneras vd Lars Nyberg inte borde skylla på att människorättsbrott är politikernas ansvar.

– Det är ett gammalt sätt att se, säger han och hänvisar till FN:s och OECD:s riktlinjer för hur företag ska agera.

– Men i dag står det att företagen både ska upprätthålla mänskliga rättigheter och bidra till dem, och bidra till ett bättre samhälle.

Telia Sonera kom 2006 med i Dow Jones Sustainability Index, ett av de mest prestigefyllda måtten på att ett bolag tar ett samhällsansvar i sitt företagande. Listningen på USA-börsens hållbarhetsindex prövas varje år och Telia Sonera kastades ut efter bara ett år.

Anledningen till att Telia kastades ut var att man på Dow Jones tyckte att bolaget gav för lite information om sitt arbete för att bland annat undvika korruption och inte tog tillräckligt socialt ansvar.

Hållbarhetsredaktören på Veckans Affärer, Per Grankvist, tycker att Telia Soneras vd måste sluta skylla ifrån sig och vara mer öppen med vad företaget gjort fel:

– Vad han borde tala om är ”så här har vi jobbat, här har vi försökt men misslyckats, så här tänker vi göra”. Att vara lite transparent i stället för att vara den klassiska informationschefen, med inga kommentarer och att påstå att man följer alla lagar och regler. Det funkar inte så 2012.

I flera intervjuer hänvisar Telia Soneras vd till att man är med i olika politiska samarbeten. Det är meningslöst, menar Per Grankvist:

– Man kan skriva på allt möjligt av uppförandekoder och så vidare, men det betyder ingenting. Vad som betyder är information om hur företaget faktiskt levererar på dessa värderingar - här gjorde vi fel och så här korrigerade vi felet.

Fakta: Dow Jones Sustainability Index

Listningen på Dow Jones Sustainability Index som prövas årligen, är ett bevis för att ett bolag bedriver ett ansvarsfullt företagande. För att komma in på listan mäts ett tjugotal kriterier, såsom miljöfrågor, personalfrågor och mänskliga rättigheter. Såväl Telia som Sonera var listade under några år före fusionen mellan bolagen 2002.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".