Det var handelsminister Ewa Björling som var föredragande då regeringen gav klartecken till FOI att jobba vidare med vapenfabriken i Saudiarabien i juli 2009. Foto: Janerik Henriksson/Scanpix.

Handelsministern kände till bulvanföretaget

Handelsminister Ewa Björling har känt till att bulvanföretaget SSTI som skulle leda arbetet med vapenfabriken i Saudiaffären hade en koppling till FOI, redan 2010. Det berättar hon i dag. Frågan är känslig eftersom FOI inte får bilda bolag.

– I ett underlag inför min resa till Saudi våren 2010 fanns det två rader om att det fanns ett bolag som hette SSTI och att det bolaget hade kopplingar till FOI, säger Ewa Björling.

Efter Ekots avslöjande om vapenfabriken i Saudiarabien och FOI:s bulvanföretag SSTI skrev handelsminister Ewa Björling och dåvarande försvarsminister Sten Tolgfors en debattartikel i Svenska Dagbladet.

I debattartikeln skrev de:

"De uppgifter om hur företaget SSTI ska ha bildats väcker frågor. Det har föranlett att försvarsdepartementet har bett FOI att redovisa myndighetens relationer till företaget SSTI."

Artikeln ger bilden av att SSTI är ett för regeringen helt okänt bolag. Men i själva verket hade alltså Ewa Björling känt till kopplingen mellan FOI och SSTI i över två år då debattartikeln skrevs.

– Varför vi skriver så det handlar om att vi fick reda på våren 2010 att det fanns personliga kopplingar mellan FOI och SSTI och det är precis det Sten Tolgfors tog tag i och nu pågår en polisundersökning, säger Ewa Björling.

Men ni gav ju sken av att ni inte kände till det där företaget och kopplingen fast ni gjorde det?

– Vi har skrivit att företaget SSTI väcker frågor och det vi menar med det är den personliga kopplingen till FOI, säger Ewa Björling.

Det har ju sagts efteråt att ni vilseledde i den där debattartikeln?

– Det håller jag inte med om, säger Ewa Björling.

Varför inte det?

– Vi skrev den där artikeln för att förklara , säger Ewa Björling.

Som Ekot berättade förra veckan var det handelsminister Ewa Björling som var föredragande då regeringen gav klartecken till FOI att jobba vidare med vapenfabriken i Saudiarabien i juli 2009.

Det var en så kallad sommarregering och Ewa Björling fick ta ärendet eftersom försvarsminister Sten Tolgfors inte var närvarande.

Regeringsbeslutet kom efter att FOI ansökt till regeringen om att få vara konsult i projektet som skulle ledas av företaget SSTI. I dag minns inte Ewa Björling om hon hade SSTI:s roll klar för sig redan då beslutet togs den 16 juli 2009.

– Det är inte riktigt rimligt att minnas exakt vilken information jag fick vid vilken tidpunkt. Jag minns inte exakt vad det stod i papper i juli 2009. Jag satt i en sommarregering och tog ärenden åt försvarsdepartementet, säger Ewa Björling.

Men var det ingen som visste vad ni beslutade om på det där regeringssammanträdet då?

– Självklart var det så att det här ärendet var väl förberett och genomgånget på försvarsdepartementet och godkänt där och naturligtvis  fanns också andra på regeringskansliet och samordningen som gått igenom detta, säger Ewa Björling.

Bara tre dagar innan regeringen tog beslutet att låta FOI teckna ett projektavtal med Saudiarabien fick FOIs bulvanföretag SSTI tillstånd att tillhandahålla krigsmateriel.  Beslutet fattades av ISP, inspektionen för strategiska produkter. Företagets vd Dick Sträng blev inte förvånad.

–  Det var så pass förankrat så det var självklart att jag skulle få det tillståndet. Hade det inte varit förankrat hade jag inte ens gått in och sökt. Jag har lite svårt att tro att ett företag bara dyker upp och får ett sånt tillstånd, säger Dick Sträng.

Ansvarig minister för ISP är Ewa Björling. Men enligt henne påverkade regeringen inte ISP:s beslut. 

Togs det några kontakter från regeringskansliet som gjorde att de fick det tillståndet?

– Inte mig veterligen alls, säger Ewa Björling.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".