Dag sex av rättegången mot Anders Behring Breivik. Här ses rosor utanför tingsrätten samt två av de fyra rättspsykiatriker som finns på plats i rättssalen. Foto: Scanpix.

Oenighet om Breiviks psyke kan ge oreda i rätten

"Kanske är bäst att få honom inlagd"
1:40 min

Terrorbrottsåtalade Anders Behring Breivik kan ha lurat de rättspsykiatriska experter som senast slog fast att han inte är psykiskt sjuk och därmed tillräknelig. Det anser den norska kommission som nu granskat den senaste bedömningen och vars kritik framkom under dagens förhandlingar vid Oslo tingsrätt.

De fyra rättspsykiatriskt sakkunniga har även denna sjätte rättegångsdag suttit mittemot Anders Behring Breivik när han förhörts av de olika parterna.

På ena kanten de som bedömt Brevik som paranoid schizofren och på den andra kanten de som senast kom fram till att han straffrättsligt är tillräknelig och därmed kan dömas till fängelse.

Men i den senaste rapporten har de inte tillräckligt bedömt möjligheten att Breivik kan ha manipulerat sina svar och lurat dem, menar den rättspsykiatriska kommissionen. Därför ska de sakkunniga innan veckans slut komma med ett tillägg om just detta.

Att rättegången börjat, trots att de psykiatriska bedömningarna inte är helt klara, är extra krävande för rättsaken, menar åklagare Inga Bejer Engh.

– Saken måste klarläggas på bästa sätt så att rätten har en korrekt bild av det när de ska döma, säger Bejer Engh.

I dag hölls även sista huvudförhöret med gärningsmannen Breivik som inte ångrar något av det han gjorde den 22 juli förra året, men han ber om ursäkt till två personer drabbade av sprängningen i Oslos regeringskvarter. De tillhörde varken något departement eller politiskt parti, och var därför inte legitima mål, säger han.

Göran Berg, en av de som klarade sig tillbaka från dödskjutningarna vid Utöya varken får eller förväntar sig en ursäkt av gärningsmannen och han säger att det bästa straffet kanske ändå vore rättspsykiatrisk vård eftersom det är det som Breivik själv inte vill dömas till.

– Det kanske är bäst att få honom inlagd så att han förstår vad han har gjort, säger Göran Berg, överlevande från Utöyaskjutningarna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".