År 2020 beräknas 30 000 drönare ha fått flygtillstånd. Foto: Scanpix.

Många drönare över USA - väcker debatt

Snart tillåtet också för privatpersoner
2:14 min

Så kallade drönare, små obemannade flygplan, används inte bara i krig - utan också allt mer av polis och andra myndigheter i USA. Om tre veckor införs nya regler i USA, som gör det tillåtet för myndigheterna att använda drönare i stor utsträckning i det amerikanska luftrummet.

Redan i dag har flera polismyndigheter runtom i USA tillstånd att använda obemannade drönare i spaningssyfte. Och snart kommer antalet att mångdubblas.

Den 14 maj införs nya regler som innebär att en mängd amerikanska myndigheter, bland annat polis och gränspolis, får utökad rätt att skicka upp obemannade spejarplan i USA:s luftrum. Och president Barack Obama har gett luftfartsverket i uppgift att senast hösten 2015 ha tagit fram regler som också tillåter privatpersoner och företag att använda drönare.

Det kan handla om mäklare som vill ta flygbilder av bostäder, byggbolag som vill övervaka ett stort bygge, eller paparazzi-fotografer som vill skicka upp kameraplan ovanför Hollywood-kändisars hus.

Utvecklingen väcker en rad frågor om säkerhet och integritet.

– Det här ger enorma möjligheter för övervakning av människors privatliv, och det medför risker som måste regleras, menar människorättsjuristen Catherine Crump i Washington.

Experter varnar också för risken att de inhemska drönarna illegalt kan utrustas med vapen och användas till exempel av terrorister.

Hittills har myndigheterna gett tillstånd till drygt 300 drönare i USA, de flesta av dem används av polis och räddningstjänst. Men inom några år kommer himlen över USA vara tätt trafikerad av små lättstyrda övervakningsplan. År 2020 beräknas 30 000 drönare ha fått tillstånd genom den nya lagen.

Mer om drönarna i USA i Studio Ett i P1 i eftermiddag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".