Systemet får svårt klara krav från staten

Systembolaget har förlorat drygt 50 miljoner på ett år på den minskade spritförsäljningen. Det betyder att det är osäkert om Systembolaget kommer att klara statens avkastningskrav på 200 miljoner kronor i år. Butikerna har tvingats dra ned på personal.

– Här har våra butiker varit väldigt duktiga. Man har anpassat bemanningen till den minskade försäljningen men vi har inte några planer på att dramatiskt dra ned vårt butiksnät på något sätt. Gör vi det tror vi att vi kommer in i en ond cirkel, säger Systembolagets presschef Björn Rydberg.

Måste ni inte vidta någon form av åtgärd om den här nedgången fortsätter?

– Vi har ju som sagt vidtagit åtgärder för att anpassa bemanningen och det återstår ju at se vad vi ska göra sedan. Men man kan ju inte göra hur mycket som helst, utan det kan bli andra åtgärder också.

Hur länge kan ni hålla på att hyvla och klara en fortsatt nedgång i försäljningen. Finns det någon bortre gräns för när det här blir ohållbart?

– Jag kan inte ange någon sådan gräns men det är klart att man inte kan hålla på hur länge som helst, säger Björn Rydberg.

En tredjedel i marknadsandel idag
För två år sedan sålde Systembolaget varannan spritflaska som konsumeras i Sverige. I år är monopolets marknadsandel nere i en tredjedel. Statistiken för oktober visade nyligen att fallet ser ut att fortsätta.

Staten har förlorat skatteintäkter på en halv miljard. Systembolaget har förlorat drygt 50 miljoner.

Staten har ett avkastningskrav på Systembolaget. Det innebär att företaget ska betala in 200 miljoner per år till statskassan. Men i år är det osäkert om Systembolaget kommer att klara det på grund av den vikande spritförsäljningen, säger Björn Rydberg.

Oklart om avkastningskravet klaras
– Det är inte så att vi kommer att ha röda siffror på något sätt. Det är oklart men det är möjligt att vi kommer att klara avkastningskravet i år i alla fall. Om vi inte gör det så tror jag att vår ägare har förståelse för det.

Det är alltså osäkert om ni kommer att klara kravet?

– Det återstår att se naturligtvis, säger Björn Rydberg, presschef på Systembolaget.

Ola Henriksson
ola.henriksson@sr.se