Freivalds: USA tar till övervåld i Irak

Enligt Sveriges utrikesminister Laila Freivalds har USA:s militär använt övervåld i Irak, bland annat i samband med intagandet av staden Falluja. Det sa hon i Ekots Lördagsintervju.

– Det är ju inte roligt att se bilder och berättelser som visar att man tar till ett övervåld. Det är helt oacceptabelt, säger hon.

Vad finns det för skäl att tro att det där är en enskildhet, när en tv-kamera råkar vara på plats när en amerikansk soldat skjuter en liggande skadad irakier?

– Man ska noga akta sig för att ta för givet att det är en enskildhet utan när en sådan händelse inträffar, precis som man avslöjar förhållanden i fängelser, så måste man gå till botten med att se om detta är resultatet utav en struktur, ett förhållningssätt som är mera spritt.

– Det tror jag man ska ta på största allvar och inte utgå ifrån att det är enskildhet. För de enskildheterna representerar är helt rättsvidrigt.

Ifrågasätter USA-beskrivning
Den amerikanska ledningen har försäkrat att den gör allt för att undvika civila offer i krigföringen. Det är en beskrivning som ifrågasätts av den svenska utrikesministern.

– Det är där man kan känna upprördhet och undra om det är sant när man ser exempel på övergrepp av olika slag.

Samtidigt som den svenska utrikesministern kritiserar delar av den amerikanska krigföringen anser hon att den USA-ledda koalitionens militära offensiv i grunden är nödvändig och riktig.

”Måste rensa”
– Att man måste rensa för att kunna genomföra valen. Det tror jag är svårt att säga emot. Kan vi inte få en vald regering på plats som har legitimitet där är det väldigt svårt att se hur vi ska kunna återuppbygga Irak, säger hon.

Tomas Ramberg
tomas.ramberg@sr.se