Kidnappad polsk kvinna frisläppt

Den polska kvinna som kidnappades i Bagdad i slutet av oktober har frigivits. Polens premiärminister Marek Belka meddelade på lördagen om frigivningen på en presskonferens i Warszawa.

Det var en glädjestrålande polsk premiärminister Marek Belka som på presskonferensen berättade att 54-åriga Teresa Borcz Halifa inte längre är kidnappad utan en fri människa.

Hur mår hon? frågade en journalistkollega.

Fråga hennes själv, föreslog premiärministern, hon kommer här.

Berättade leende men återhållsamt
Så äntrade hon scenen och berättade leende men återhållsamt om kidnappningen. Hon betonade att hon hela tiden blev väl behandlad men ville inte uppge när och hur hon frigavs eller vilket språk kidnapparna talade.

Teresa Borcz Halifa är gift med en irakier och bosatt i Bagdad sedan 30 år och talar landets språk.

Bekant är att polskan kidnappades av terroristorganisationen Abu Bakr Siddik al-Salafia som krävde att USA-alliansen skulle frige alla kvinnliga irakiska fångar. 

Visades på två videoupptagningar
Under fångenskapen visades polskan upp på två videoupptagningar där hon vädjade till den polska regeringen att ta hem soldaterna från Irak.

Den polska regeringen som är president Bushs mest trogna allierade, vägrade kategoriskt. Flera polskor gifta och bosatta i Irak har dock återvänt till Polen de senaste veckorna.

Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se