Så ska våra nya sedlar se ut

1:50 min

Den grafiska formgivaren Göran Österlunds förslag "Kulturresan" är det vinnande förslaget i Riksbankens tävling om vem som ska form Sveriges nya sedlar.

Det vinnande förslaget har namnet "Kulturresan", och har formgivits av den grafiska formgivaren Göran Österlund, avslöjade Riksbanken under sin presskonferens.

Österlund var inblandad också för 30 år sedan när de nuvarande sedlarna togs fram. Hans förslag utmärks av sobra men tydliga färger, enligt juryns motivering.

"Det har varit en svår men stimulerande uppgift att utse vinnaren. Samtliga tävlande har lämnat ambitiösa och väl genomarbetade förslag, men vi fastnade till slut för "Kulturresan", säger Peter Egardt, fullmäktigeledamot och ordförande i juryn. "Helhetsintrycket är en vacker och användarvänlig sedelserie som bygger på en väl avvägd balans mellan nyskapande och svensk sedeltradition.", skriver Riksbanken i sin motivering.

– Nu ska upphovsmannens förslag lämnas till Riksbankens sedeldesigners och sedan ska det göras provtryck innan sedlarna trycks upp, berättar Christina Wejshammar, chef för enheten för kontantförsörjning på Riksbanken.

För ett år sedan avslöjade Riksbanken vilka ansikten som kommer att pryda de nya sedlarna.

FN:s tidigare generalsekreterare Dag Hammarskjöld hamnar på 1 000-kronorssedeln, medan operasångerskan Birgit Nilsson präglar 500-kronorssedeln.

På den helt nya 200-kronorssedeln ska regissören Ingmar Bergmans ansikte finnas. Den nya hundralappen får Greta Garbos ansikte, Evert Taube hamnar på 50-kronorssedeln och Astrid Lindgren på 20-lappen.

Barnboksförfattaren var en av favoriterna i förhandsspekulationerna till att hamna på en sedel och ersätter nu Selma Lagerlöf.

2015 kommer de nya sedlarna troligen att finnas tillgängliga, enligt Riksbanken. 600 förslag uppges ha funnits med i urvalsprocessen. Åtta tävlande har sedan fått möjlighet att lämna in konkreta förslag på hur de nya sedlarna skulle kunna se ut, dessa åtta har bedömts anonymt.

Fråga

Svensk natur på sedlarna

De sex nya sedlarna är i valörerna 20, 50, 100, 200 (ny valör), 500 och 1 000 kronor.

20-lappen pryds av Astrid Lindgren, med en småländsk grusväg och stengärdsgård på baksidan.

50-lappen har Evert Taube på framsidan och ett bohuslänskt landskap på baksidan.

100-lappen har Greta Garbo på ena sidan och ett Stockholmsmotiv på den andra.

200-lappens framsida pryds av Ingmar Bergman och baksidan av ett gotländskt rauklandskap.

1 000-lappen har ett porträtt på Dag Hammarskjöld på ena sidan och en bild på den lappländska fjällvärlden på den andra.

Källa: Riksbanken

Hanna Birath

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista