1 av 4
Den sjunde rättegångsdagen visades en rekonstruktionsfilm av explosionen i regeringskvarteret i Oslo den 22 juli. Foto: Holm Morten/Scanpix
2 av 4
Bilbomben på 950 kilo dödade åtta personer i samband med explosionen och orsakade stor förödelse i centrala Oslo. Foto: Björn Larsson/Scanpix.
3 av 4
Inte långt ifrån tingsrätten i Oslo syns i dag fortfarande en hel del av förödelsen genom nätprydda titthål i byggplanket runt området, där restaureringen pågår för fullt. Marcus Eriksson/Sveriges Radio
4 av 4
Inte långt ifrån tingsrätten i Oslo syns i dag fortfarande en hel del av förödelsen genom nätprydda titthål i byggplanket runt området, där restaureringen pågår för fullt. Foto: Marcus Eriksson/Sveriges Radio

Breiviks bilbomb antogs vara felparkering

Terrorbrottsåtalade Anders Behring Breiviks utplacerade bilbomb i Oslo den 22 juli förra året antogs först vara en vanlig felparkering, berättar en av vakterna vid regeringskvarteret i tingsrätten i dag. Bilbomben på 950 kilo dödade åtta personer i samband med explosionen och orsakade stor förödelse i centrala Oslo.

Det var med enorm kraft som bilbomben briserade i centrala Oslo förra året, enligt den bombanalytiker som vittnat vid Oslo tingsrätt i dag. Bilbomben som terrorbrottsåtalade Anders Behring Breivik placerade mitt i norska regeringskvarteret ledde till att åtta människor dog och att över 200 skadades.

Alla byggnader runtomkring här är mer eller mindre ödelagda och det behövs fler poliser och ambulanser, säger brandmannen Björn Arnesen i samtalet till sin ledningscentral från regeringskvarteret fyra minuter efter explosionen. Ett samtal som NRK publicerat.

Från departementens vaktcentral vittnar en man om att de via övervakningskameror först antog att den utplacerade bilen varit en vanlig felparkering, något som skett ofta tidigare. Polisens insatsledare Thor Langli, som vittnar om sitt arbete den här dagen, säger att han tidigt bedömde att det kunde röra sig om ett terrorangrepp och kallade in beredskapsgruppen.

Inte långt ifrån tingsrätten i Oslo syns fortfarande i dag en hel del av förödelsen genom nätprydda titthål i byggplanket runt området, där restaureringen pågår för fullt. Plywoodskivor är satta över fönstren och ännu är det inte beslutat om flera av regeringsbyggnaderna ska rivas eller inte. Det är inte heller helt säkert att alla av de departement som nu upprättats på annat håll kommer att flytta tillbaka hit.

Inne i rättsalen följer terrorbrottsåtalade Anders Behring Breivik koncentrerat med när forskaren Svein Olav Christensen, sakkunnig vid den norska förvaltningen Försvarsbygg, vittnar om sina analyser av den 950 kilo tunga bomben.

En rekonstruktion av bilbomben filmad med 2 000 bilder i sekunden visar den massiva explosionen i detalj. Tryckvågen syns som en tunn bubbla runtom bilen, som i sig blir upplöst av trycket till små stålbitar. På en sekund är bitarna 1 000 meter bort, och det blir helt tyst i salen när filmen spelas upp.

Åtta personer dog,  209 skadades, elva allvarligt och bedömningen är att explosionen varit direkt dödlig i en radie upp till 25 meter, säger Svein Olav Christensen:

Enligt åklagarna har rekonstruktionen varit viktig för att klargöra om Breivik själv kan ha byggt den utan hjälp av andra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".