Hotar säga upp vårdavtal efter studentupprop

"Arbetsgivare har skapat detta själva"
1:48 min

Vårdförbundet hotar att säga upp det nuvarande löneavtalet från 2010.

Det är löneupproret bland sjuksköterskestudenterna som har fått Vårdförbundets medlemmar att rasa.

Sineva Ribeiro är ordförande på Vårdförbundet och hon säger att trycket är starkt från både studenter och medlemmar.

– Vi kommer att behöva göra en omvärdering av det avtal vi har, det är vad medlemmarna säger när de går ut så här.

I det nuvarande avtalet finns en skrivning om att lönerna ska sättas individuellt, alltså olika kompetenser ska ge olika lön.

Enligt Sinevar Ribeiro ser det inte ut så i verkligheten. Det har nu fått medlemmarna att, klart inspirerade av energin i studenternas uppror, att kräva ett nytt avtal.

– Vi strejkade 2008 och frågade medlemmarna om vad som var viktigt att driva. Då var svaret att kompetensutveckling ska löna sig; har du jobbat länge och har en utvecklad kunskap, ska det löna sig, säger hon.

Vårdförbundet står bakom studenterna i deras krav på minst 24 000 i ingångslön, men det innebär inte man släpper kravet på att lönerna också ska sättas efter vilka specialkunskaper sjuksköterskorna har eller år i yrket.

Sineva Ribeiro tror att landstingen är rädda för att studenternas krav nu ska sätta fart på en riktig lönekarusell.

– Många arbetsgivare har skapat detta själva, utifrån att de går ut med samma lön i hela landet. Oavsett vad jag har med mig i bagaget som sjuksköterska får jag samma erbjudande. Det är klart att det skapar ett tryck i medlemsledet.

Samtidigt som Vårdförbundet ökar pressen på landstingen genom hota med att säga upp avtalet från 2010, slår studenten Sara Selin fast att man inte ger upp sina krav på högra ingångslöner.

– Vi fortsätter att jobba, precis som vi gör nu. Vi demonstrerar, vi pratar med folk och vi går ut i media; jobbar stenhårt för vår rätt, säger hon till P4 Västerbotten.

Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, har hittills avböjt att kommentera Vårdförbundets hot att säga upp avtalet.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".