Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Fattigdom och misär i samhället vid foten av en av världens största koppargruvor Tenke Fungurume i södra Kongo-Kinshasa. Foto: Maria Sjöqvist/ Sveriges Radio Lundin Mining informerar om gruvan på sin hemsida.

Pensionspengar satsade i kritiserad gruva

"I första hand försöker vi påverka"
1:21 min

En av världens största koppargruvor, i Kongo-Kinshasa, där Lundin Mining är storägare, får svidande kritik för sin behandling av lokalbefolkningen i en ny rapport. 160 miljoner kronor av våra pensionspengar finns satsade i Lundin Mining genom den Andra AP-fonden.

Efter kritiken ska fonden nu ta kontakt med Lundin Mining, och utesluter inte en försäljning av aktierna. Ulrika Danielson är kommunikationsdirektör på Andra AP-fonden.

– I första hand försöker vi påverka, och tycker vi inte att det blir någon skillnad så finns alltid möjligheten för oss att avyttra ett sådant innehav.

Rapporten beskriver hur bönder tvingas allt längre bort, till allt sämre mark, när gruvan expanderar. Hur sociala projekt genomförs av gruvbolaget utan att fråga befolkningen vad som behövs, hur arbetare bussas in istället för att ge jobben till invånarna. För fyra år sedan kom en kritisk svensk rapport, och enligt Claude Kabemba, chef på Southern Africa Resource Watch är gruvbolagets inställning oförändrad.

Statliga Andra AP-fonden äger aktier för 160 miljoner kronor i Lundin Mining och för 64 miljoner kronor i amerikanska Freeport Mcmoran, deras partner i gruvan. Det är alltså våra pensionspengar som finns satsade i gruvan i Kongo. Enligt Ulrika Danielson på andra AP-fonden tar man etik och långsiktighet på stort allvar och ska nu kontakta Lundin Mining för en förkaring till det som står i rapporten.

– Vi måste föra en dialog med bolagen om de här frågorna, vi tycker att man tar hållbarhetsfrågorna på största allvar.

Har ni fört en dialog med Lundin Mining?

– Vi har ju träffat dem ett flertal tillfällen, och vi följer bolaget kontinuerligt.

Har ni fört en dialog med befolkning och organisationer i Tenke-Fungurume?

– Nej det har vi inte gjort, men vi tänker följa upp det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".