Ansvariga informerades om underpris för Serafen

3:43 min

Ekot har granskat affären med den omstridda försäljningen av vårdcentralen Serafen i Stockholm, som genomfördes för ett par år sedan. Granskningen visar att det redan före försäljningen fanns gott om uppgifter att vårdcentralen var på väg att säljas till ett underpris, men att ansvariga politiker och tjänstemän struntade i den information.

Serafen såldes för knappt 700 000 kronor. Ett par veckor innan det bedömdes vinsten för nästkommande år uppgå till det tredubbla.

Beräkningen gjordes av Lars Carlsson, ekonomidirektör på Stockholms läns sjukvårdsområde, den enhet som ägde Serafen.

– Jag utgick från resultatet året innan och såg vad ”Vårdval Stockholm” skulle tillföra, på så sätt kom jag fram till ett belopp.

Vilket belopp?

– 2,4 miljoner som ett resultat för 2008, säger Lars Carlsson.

Serafen såldes i december 2007 till sex läkare som jobbade där för knappt 700 000 kronor, i realiteten värdet för inventarierna.

Fyra år senare såldes mottagningen vidare - enligt uppgifter till Ekot - för runt 20 miljoner kronor.

Lars Carlsson som alltså beräknat vinsten för Serafen till 2,4 miljoner kronor första året skickade sina siffor till landstingets utvecklingskansli som skulle fastställa försäljningspriset, men vet inte vad som hände med beräkningarna.

Han var vid den här tiden inte heller ensam om att se ett högre värde i vårdcentralen än den var på väg att säljas för.

Göran Stiernstedt var biträdande landstingsdirektör och skrev i ett mejl som gick till både politiker och läkarna att det definitivt fann en marknad som var värd att betala mer än inventarievärdet. Själv uppskattade Göran Stiernstedt värdet till mångmiljonbelopp:

– Det var uppenbart att det i verkligheten hade ett högre pris. Jag hade ingen uppfattning hur mycket över detta värdet var, annat än att det var mångmiljonbelopp. Jag uppfattade det som en politisk ambition att sälja billigt för att underlätta för personalen att ta över, säger Göran Stienstedt.

Sussi Kvart är jurist från näringslivet och sitter i styrelsen för  Stockhoms läns sjukvårdsområde  - den enhet som ägde Serafen. När hon förstod hur priset skulle sättas protesterade hon tillsammans med en annan styrelseledamot: 

– Det innebär att det fanns dolda värden i detta, och då sa vi att vi inte tyckte att det var affärsmässigt. Vi undrade om det verkligen var så här de menade.

– Vi bestämde i styrelsen att vi skulle ta upp en diskussion med landstingsledningen.

Informationen fördes vidare till det då ansvariga landstingsrådet Maria Wallhager, Folkpartet, som inte vill svara på några frågor.

– Jag har slutat och svarar inte på frågor, är allt hon säger över telefon.

Försäljningspriset på knappt 700 000 kronor sattes efter en värdering som enligt politikernas beslut skulle vara marknadsmässig.

Frågan är om den var det. Värderingen gjordes av en oberoende firma, men baserades på information som kom från landstingets utvecklingskansli.

Kjell Lundin jobbade på utevecklingskansliet och hade kontakt med värderingsfirman, och det var också han som tog emot beräkningen som visade att Serafen skulle göra en vinst på 2,4 miljoner kronor det första året. 

I dag arbetar han som konsult och svarar inte på några frågor:

– Jag är privatperson och har slutat på landstinget för många år sedan, säger han över telefon.

Inte heller det moderata landstingsrådet Christer Wennerholm, som var den politker som utvecklingskansliet rapporterade till, vill svara på några frågor idag.

Inte heller landstingsråden moderaten Filippa Reinfeldt eller folkpartisten Birgitta Rydberg.

Alla hänvisar till moderaten Chris Heister som då var ordförande i landstingsstyrelsen, men sedan ett par år tillbaka landshövding.

Heister säger att hon inte kände till uppgifterna om att Serafen var på väg att säljas för billigt.

– Det har jag ingen aning om. Som landstingsstyrelsens ordförande anger man riktlinjer och ramar för hur verksamheten ska fungera, och är inte inne i den operativa hanteringen, säger hon.

Sammanfattningsvis: Politikerna hade fattat beslut som att Serafen skulle säljas till marknadsvärde.

Flera personer slog redan före försäljningen larm om att vårdcentralen var värd betydligt mer än den summa den var på väg att säljas för.

I dag kan eller vill ingen ansvarig  tjänsteman eller politiker förklara varför priset ändå blev  bara 700 000 kronor.

Fyra år senare såldes vårdcentralen vidare - enligt uppgifter till Ekot - för runt 20 miljoner kronor.

Turerna kring vårdcentralen Serafen

#text=5079436#Ekots granskning av den omstridda affären visar hur de ansvariga redan innan försäljningen fick information om att priset kunde anses för lågt.

Pontus Mattsson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista