Ett för, allmänheten, hittills okänt samarbete. Foto: Scanpix. Montage: Sveriges Radio.

Mer svenskt-saudiskt samarbete

0:51 min

I mer än 20 år hjälpte svenska Fortifikationsverket Saudiarabien att bygga underjordiska cisterner för oljeprodukter. FOI:s planerade vapenfabrik som Ekot avslöjade tidigare i våras, är inte det enda samarbetet med diktaturen.

om hur ännu en svensk myndighet med militär expertis samarbetat nära med saudiska regimen. Karl-Erik Hagström var tidigare chef för projektet Swedef.

– Det där var ett projekt som startade på 80-talet efter överenskommelser mellan svenska regeringen och saudiska regeringen. Det var väldigt stora projekt, byggtiden var drygt 20 år, klart år 2009, säger Karl-Erik Hagström.

Så det var många inblandade från Sveriges sida?

– Det var säkert många företag inblandade. Från statens sida var vi ganska få, kanske ett tiotal personer. Vår roll från statens sida var att garantera att kunden fick den produkt kunden hade beställt, utifrån det svenska skyddskunnandet.

Under det kalla kriget utvecklade Sverige teknik för att bygga bergrum för beredskapslagring av drivmedel. Sådana bergrum var intressanta för Saudiarabien.

Svenska Dagbladet skriver i dag att fem bergrum byggdes med hjälp svenska Fortifikationsverket från 1987 och fram till år 2009. I bergrummen placerades cisterner av metall för att man skulle kunna lagra raffinerade oljeprodukter där.

Enligt Svenska Dagbladet handlade det utåt sett om ett civilt projekt, men syftet med de stora underjordiska cisternerna kan också ha varit att lagra bränsle för krigsändamål.

– Det tror jag inte vi kan gå in på utan det är en hemlighet vad saudierna lagrade i anläggningarna. Du kan använda dem till alla möjliga produkter.

Var det uttalat då ni byggde vad de skulle ha dem till?

– Nej, säger Hagström.

Inte mycket har varit allmänt känt om det tjugoåriga samarbetet. Årsrapporterna till regeringen hemligstämplades, skriver Svenska Dagbladet.

Både socialdemokratiska och borgerliga regeringar har godkänt bergrumsprojektet. Karl-Erik Hagström menar att det inte har varit hemligt.

– Nej inte själva affärsöverenskommelsen. Sedan är naturligtvis olika skyddskonstruktioner sekretessbelagt, vad kunden väljer att lagra. Volymer, geografisk placering och sådant är naturligtvis sekretessbelagt, men inte projektet i sig.

Annika Digréus

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista