Den ska nu också innehålla forskarkommentar. Foto: Lennart Preiss/Scanpix.

Tyskland vill avmystifiera Hitlers budskap

Många har deltagit i beslutet
1:40 min

Hitlers Mein Kampf kommer att ges ut igen i Tyskland. Den nya utgåvan ska innehålla kritiska kommentarer och analyser och är ett försök att förhindra att till exempel nynazister trycker upp boken när upphovsrätten för den försvinner om tre år.

Finansministern i delstaten Bayern Markus Söder säger att målet med att trycka upp Mein Kampf igen är att avmystifiera Hitlers budskap.

– Det måste klargöras vilket brutalt tankegods som ligger bakom boken och vilket nonsens som presenteras i den, säger Markus Söder.

Bakgrunden till beslutet att ge ut boken igen är också att rättigheterna för boken upphävs, enligt de tyska lagarna, den 1:e januari 2016.

Hitler skrev sin ideologiska programförklaring Mein Kampf 1924 under sin fängelstid i just Bayern, boken fick enorm spridning, men efter andra världskrigets slut gav segermakterna rättigheterna för boken till just delstaten där boken för första gången gavs ut.

Det var efter ett möte i Nürnberg, med representanter för de tyska centralråden för judar, romer och sinti, och diverse kyrkor plus forskare som beslutet fattades.

Tanken är att en välordnad, av forskare kritiskt kommenterad utgiven upplaga av boken ska förhindra en okontrollerad massutgivning när rättigheterna till boken väl försvinner och det blir fritt fram för vem som helst att trycka upp den.

En särskild upplaga för skolor ska också tryckas upp, enligt planerna, och Bayern bidrar med motsvarande cirka 4,5 miljoner kronor till utgivningen.

Mein Kampf har egentligen aldrig varit lagligt förbjuden i Tyskland, men delstatsmyndigheterna har använt sitt rättighetsinnehav genom åren till att förhindra att någon annan ger ut boken i Tyskland.

Dock har den hela tiden funnits tillgänglig i andra länder och dessutom på senare tid på nätet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".