Syriska regimen leker dödliga charader med FN

1:29 min

Regimen i Syrien vägrar acceptera FN-observatörer från länder som krävt president Bashar al-Assads avgång. Situationen är oacceptabel säger det internationella Syriensändebudet Kofi Annan.

Bara ett tiotal observatörer finns på plats i Syrien och städer de har besökt har beskjutits av regimens styrkor igen så fort observatörerna gett sig iväg.

När Kofi Annan i går kväll informerade FN:s säkerhetsråd om läget i Syrien förstärktes bilden av att det är ett slags dödliga charader regimen leker med omvärlden och de elva FN-observatörer som än så länge finns på plats.

När observatörer besökte den upproriska staden Hama flockades mänskor kring dem och ville prata med dem. När observatörerna lämnade stan besköts den igen av regimens tunga artilleri. Enligt vad Annan ska ha sagt till säkerhetsrådet finns det trovärdiga uppgifter om att regimstyrkor ska ha gått in i stan efter observatörernas besök och dödat människor som talat med observatörerna.

Oppostionsuppgifter talar om sammanlagt elva avrättade i Hama- Kofi Annan talade om ett signifikant antal.

Syrien har också meddelat att man inte accepterar observatörer från länder som regimen anser fientligt inställda. Det innefattar alla länder som ingår i den internationella kontaktgrupp som kallas Syriens vänner - en grupp vars ledande medlemmar är USA, EU-länder, Turkiet och arabstater med Saudiarabien och Qatar i spetsen.

I åtminstone ett fall har regimen vägrat släppa in en föreslagen observatör med hänvisning till nationalitet.

Och arbetet med att få fram och iväg fler observatörer går mycket långsamt, inte förrän om en månad kommer det att finns 100 observatörer på plats. Målet är 300.

Agneta Ramberg

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista