Migrationsminister Tobias Billström. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Tobias Billström: De tar upp olösta frågor

"Diskussionen måste få fortgå"
1:35 min

Migrationsminister Tobias Billström svarar nu på Miljöpartiets kritik som kom i en debattartikel i Svenska Dagbladet i dag. Regeringen kritiserades för att inte genomföra förslagen i asyl- och migrationsuppgörelsen.

Enligt uppgörelsen mellan Miljöpartiet och regeringspartierna skulle rätten till vård utvidgas för asylsökande och papperslösa vilket inte genomförts säger Åsa Romson, språkrör för Miljöpartiet.

– Om inte det här genomförs så tappar överenskommelsen sitt värde för vår del. Vi hade nog trott att det var så även för regeringen.

Migrationsminister Tobias Billström säger att han diskuterar frågan dels med de övriga borgerliga partier i regeringen och dels fortsätter diskussionerna med Miljöpartiet.

– Vi har en konstruktiv dialog kring det här och det har vi i haft under lång tid. Vi har veckoliga möten där vi träffas, diskuterar och stämmer av i olika frågor som överenskommelsen tar upp och som vi har för avsikt att lösa ut innan mandatperioden är slut, för det är så länge som överenskommelsen sträcker sig.

– Det arbetet med att diskutera pågår och Miljöpartiet har inte aviserat att de vill ha en inställd dialog med oss och det tycker jag är bra.

Men de skriver att det har låst sig?

– Det är ju så att man har ju olika delar i överenskommelsen som vi måste diskutera noggrannare. De frågeställningar som man tar upp i artikeln berör en del av de frågor som fortfarande inte är utlösta och den diskussionen måste få fortgå.

Kan det här äventyra hela överenskommelsen?

– Nej, jag tror att det är viktigt att förstå att vi har för avsikt från regeringens sida att hedra den överenskommelsen och lösa ut de frågor som är uppställda.

Ni angav en tidplan när ni kom med överenskommelsen, men vad du säger nu är att det kan dröja ända till 2014 innan sjukvården är löst?

– Jag vill inte precisera några exakta tidsgränser mer än att de saker som är uppställda i överenskommelsen ska naturligtvis vara utlösta fram till 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".