Regeringen satsar mot våld i nära relationer

1:56 min

Nu ska både hedersmord men också våld mot kvinnor och barn i nära relationer tas på större allvar. Det lovar både Carin Götblad och justitieminister Beatrice Ask, som i dag kallade till presskonferens för att presentera regeringens nya satsning mot våld i nära relationer.

När frågan om mordet på en kvinna i Landskrona kom upp, ett mord som kan vara hedersrelaterat, medgav Beatrice Ask att det sannolikt fanns signaler som ingen reagerade på.

– Det är just därför som det här uppdraget Carin Götblad får är så viktigt, att se hur vi ska bli mer alerta, effektivare och hur vi gör rätt saker. För gång efter gång har vi fått exempel på att det faktiskt inte har lyckats eller att myndigheter har agerat, men uppenbarligen inte tillräckligt bra.

Regeringen satsar nu 20 miljoner kronor på att minska våldet inom nära relationer och Carin Götblads uppdrag ska pågå fram till 2014.

Hennes uppgift blir att samordna olika myndigheter i deras arbete att minska våldet mot kvinnor och barn, men också att se över lagstiftningen

Trots att det redan satsats stora resurser i kampen mot våld inom nära relationer, finns fortfarande många brister. Kommunerna och andra myndigheter arbetar olika effektivt och den statistik som finns behöver förbättras.

I första hand kommer Carin Götblads arbete att handla om att stödja och samordna kommuner, landsting och olika frivilliga organisationer. Hon kommer resa runt i landet för att bilda sig en uppfattning om hur myndigheterna jobbar och hur effektivt arbetet är.

– De här frågorna är komplexa och svåra. Det handlar väldigt mycket om att se vad vi kan effektivisera, myndigheter och frivillig organisationer emellan, säger hon.

En organisation som ger skydd och stöd åt våldutsatta kvinnor och barn är Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige. Angela Beausang är ordförande.

– Om man ger en nationell samordnare ett uppdrag så får man förhoppningsvis ser resultat om några år. Jag skulle kanske vilja se satsningar som gett resultat nu. Det finns inga lägenheter, till exempel. Kvinnor och barn ska ha ett rimligt stöd när de kommer till de ideella verksamheterna.

Milan Djelevic

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista