Stefan Löfven. Foto: Björn Larsson Rosvall/Scanpix.

S vägrar göra upp med SD trots helomvändning

"Vi kan inte byta politik"
1:22 min

Sverigedemokraterna har svängt i frågan om den speciella subventionen till arbetsgivare - och vill nu likt resten av oppositionen ta bort den. Men trots att partierna vill samma sak vill Socialdemokraterna inte göra upp med Sverigedemokraterna.

Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven:

-- Vi konstaterar att de byter uppfattning men vi kan inte byta politik bara för att Sverigedemokraterna halkar omkring i sin uppfattning. Våra inkomster är kopplade till utgifter och vi lägger en komplett budget och är de beredda att rösta på vår budget i höst så är de precis som alla andra partier jättevälkomna att göra det, säger han.

Socialdemokraterna vill inte göra upp med Sverigedemokraterna trots att hela oppositionen nu är överens om att den generella nedsättningen av arbetsgivaravgiften till arbetsgivare som anställer unga under 26 ska bort. Socialdemokraterna har länge kritiserat reformen för att inte kunna påvisa positiva effekter på sysselsättningen. 

Det handlar om 16 miljarder kronor om året - pengar som ska finansiera andra socialdemokratiska förslag - bland annat det i dag om utbildningskontrakt.

Sverigedemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson Erik Almqvist, som i dag också presenterade partiets ekonomiska vårmotion, tycker att Socialdemokraterna är  "lite barnsliga" när de inte vill samarbeta:

– Vi vet ju inte i vilken grad vi kommer att vara överens om satsningarna än, det får vi se, budgetprocessen har precis startat. Vi är överens om att de här medlen behöver riktas tydligare än den generella sänkningen av arbetsgivaravgiften. I vilken utsträckningen vi kan komma överens om hur, det återstår att se, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".