1 av 2
Charles Taylor i rättssalen. Foto: Jerry Lampen/Scanpix.
2 av 2
Jabati Mambi, ett av många offer i inbördeskriget i Sierra Leone. Foto: Felicity Thompson/Scanpix.

Krigsherre och expresident får dom i dag

Domarna har överlagt länge
2:15 min

I dag kommer domen i en historisk rättegång - efter nio års rättsprocess ska Charles Taylor, den före detta presidenten i Liberia få sin dom, anklagad för krigsbrott och brott mot mänskligheten. Det är första gången sedan Nürnbergprocessen efter andra världskriget som en före detta statschef ska få sin dom i en internationell domstol.

Det är historien om obeskrivlig grymhet som ska få sin slutpunkt i en internationell domstol i Haag dag.

Inbördeskriget i Sierra Leone i Västafrika räknas som ett av de blodigaste hittills, 50 000 döda människor, och på det uppåt 400 000 tusen stympade, av rebeller som gjorde det till ett signum att hugga av en hand, en arm, läppar, en näsa. Byar plundrades och kvinnor våldtogs, barn rövades bort och gjordes till soldater, drogades och tvingades använda vapen.

I över tio år fick grymheterna fortgå.

Men nu kan det också bli historien om internationell rättvisa och slutet på straffrihet för förövare på högsta nivå. Det är Liberias före detta president Charles Taylor som ska få sin dom i dag, anklagad på elva punkter för brott mot mänskligheten och krigsbrott, för sin inblandning i inbördeskriget i grannlandet Sierra Leone.

Förutom att vara rebelledare och krigsherre i sitt eget land, anklagas Taylor för att ha eldat på vansinnet i Sierra Leone, genom att träna rebellerna där och sälja vapen till dem i utbyte mot diamanter - blodsdiamanterna som var en av krigets största drivkrafter.

Ett år efter att inbördeskriget tog slut efterlystes Taylor av Specialdomstolen för Sierra Leone som sattes upp med hjälp av FN, tre år senare kunde han gripas och efter nära fem års rättegång kommer nu domen.

De tre domarna har tillbringat det senaste året med att studera över 50 000 sidor av vittnesmål från de drygt 100 vittnen som framträtt genom åren, inför Taylor som stått i rätten i alltid lika oklanderliga kostymer och hävdat sin oskuld.

Skulle Taylor befinnas oskyldig kommer domen genast att överklagas av åklagarsidan. Om han befinns skyldig dröjer det upp till två månader innan Taylor och omvärlden får veta vad straffet blir.

Hittills har åtta andra befälhavare i olika rebellarméer i kriget prövats i specialdomstolen, och ingen av dem har gått fri.

Statschefer inför rätta

Karl Dönitz, officer i tyska flottan, ledde Tyskland helt kort efter Hitlers självmord och dömdes till fängelse i Nürnberg-processen efter andra världskriget. Jugoslaviens före detta president Slobodan Milošević som stod anklagad i Krigsförbrytardomstolen för det forna Jugoslavien dog under pågående rättsprocess, och hann inte få någon dom.

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".