Miljonbonusar till statliga chefer trots förbud

"Vi hade ingångna avtal"
2:13 min

Trots tidigare bonusstopp har det hårt kritiserade helstatliga finansbolaget Svensk Exportkredit ändå betalat ut miljoner i bonus till högt uppsatta chefer.

Bolagets styrelseordförande Lars Linder-Aronson försvarar beslutet så här:

– Bolaget gjorde läxan en gång till - och vi hade ingångna avtal som vi inte kunde bryta ensidigt och om vi betalade ut så skulle det i alla fall inte strida mot de gällande reglerna från statens sida.

Under våren 2009 bestämde sig det då kritiserade statliga finansbolaget Svensk Exportkredit, SEK, att efter hård press från regeringen att avskaffa sina generösa pensions- och bonusavtal till högt uppsatta chefer.

Och intjänad bonus från 2008 skulle inte betalas ut.

Då sa dåvarande styrelseordföranden, exportrådets vd Ulf Berg, att cheferna inte skulle få lönepåslag som kompensation för bonusstoppet.

Kort efter det förbjöds bonus till högt uppsatta chefer i alla statliga bolag.

Trots det har en ny styrelse i Svensk Exportkredit nu ändå betalat ut pengarna i efterhand. Och det handlar om bonus och ränta för sammanlagt 5,8 miljoner kronor till fem chefer. Bonusen är för 2008 som var ett år då det statliga finansbolaget bland annat gjort kreditförluster på nära en halv miljard kronor på en isländsk bankaffär.

Dessutom har vd Peter Yngwe och finanschef (direktör Capital Markets) Per Åkerlind fått tre miljoner var i kompensation för att deras pensionsavtal förhandlats om.

Sammanräknat under de senaste två åren har deras lön, pension och så bonusen de senaste två åren landat på omkring 27 miljoner kronor. Vilket gör att de tjänar ungefär lika mycket som en vd på ett stort börsbolag.

Svensk Exportkredits styrelseordförande Lars Linder-Aronson tycker inte att det är han som ska avgöra om ersättningen är skälig.

– Det är inte min sak att säga om det är rimligt eller inte. Det är avtal som ingåtts tidigare. Det finns avtal för hur ledande befattningshavare i statliga bolag ska ersättas. Det ska vara marknadsmässigt, det ska vara skäligt, det ska vara inte löneledande.

Fakta AB Svensk Exportkredit:

AB Svensk Exportkredit, SEK, är ett helstatligt finansbolag med syfte att främja svensk export och låna ut pengar till svenska exportbolag.

Under finanskrisen kom det fram att bolaget hade lånat ut pengar till finska och baltiska kommuner och finskt näringsliv. Bolaget gjorde också kreditförluster på över en halv miljard under 2008.

Dessutom blev bolaget och indirekt svenska staten storägare i Swedbank 2009 efter att SEK lånat ut 500 miljoner kronor till Sparbanksstiftelser för köp av Swedbank-aktier.

Bolaget fick hård kritik i en granskning av Riksrevisionen 2010.

Tidigare har bolaget varit Utrikesdepartementets och handelsminister Ewa Björlings ansvar men har flyttats till Finansdepartementet och finansmarknadsminister Peter Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".