Rekordstort överskott för landets kommuner i år

2:07 min

Det ljusnar för landet kommuner konstaterar arbetsgivarorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) i en ny ekonomisk rapport. I år blir det ett rekordresultat, enligt SKL:s ordförande Anders Knape.

– Om våra ekonomers analys och prognoser slår in så innebär det att vi kommer att göra ett resultat i sektorn som är ett väldigt bra resultat. Men då ska man komma ihåg att det beror väldigt mycket på engångseffekter, säger Anders Knape.

20 miljarder kronor i överskott för kommunerna och landstingen totalt i år lyder prognosen. Så stort överskott har kommunsektorn aldrig tidigare uppvisat. Men då ska man veta att hälften, tio miljarder, är en engångseffekt. Det är återbetalningar av premier från AF Sjukförsäkring som en följd av att sjuförsäkringsfallen minskat de senaste åren.

Oavsett ser det mesta bra ut med ökade skatteintäkter, bland annat som en följd av att antalet arbetade timmar ökat. SKL talar nu om kommunsektorn som en jobbmotor som de närmaste åren kommer att skapa nya jobb i och med stora investeringsbehov i infrastruktur och fastighetsbestånd.

Frågan är om det stora överskotten kommer att synas i den dagliga verksamheten.

– I det korta perspektivet tror jag inte att det betyder så mycket. På sikt däremot innebär det att man har en finansiell situation som gör att man kan fortsätta utveckla verksamheterna och att medborgarna kan räkna med att få en bra välfärd, säger Anders Knape.

Om det ser bättre ut i år så viker kurvorna ned redan nästa år, men då räknar Anders Knape med att staten ska ge en hjälpande hand i form av uppräknade statsbidrag.

– Jag tror att det finns förutsättningar att i senare delen av den här redovisade perioden ändå få korrigeringar på våra stadsbidrag. Tittar man på det finansiella sparandet i den offentliga sektorn så kommer annars statens finanser att visa väldigt kraftiga överskott, medan våra finanser riskerar att visa underskott. Då tror jag att det kommer göras korrigeringar i statsbidragen.

Sören Granath

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista