Skatteparadiset Cayman Islands. Foto: Brennan Linsley/Scanpix.

Regeringen backar om räntesnurrlag

Kommuner och riskkapitalbolag i fokus
1:58 min

Regeringens lagförslag om att begränsa möjligheten att skatteplanera med hjälp av så kallade räntesnurror har fått hård kritik från många remissinstanser. Efter kritiken backar nu regeringen.

--  En del av kritiken har skjutit in sig på att man vill se en mer rättssäker tillämpning av förslaget. Och vi får se vilka möjligheter vi har att stärka förslaget på den punkten. Det ska vi titta på grundligt, meddelar ansvarig statssekreterare på Finansdepartementet, Hans Lindberg.

Det har kommit massiv kritik från många remissinstanser mot regeringens förslag för att begränsa skatteplanering med ränteavdrag, så kallade räntesnurror.

Med en räntesnurra menas att ett bolag tagit ett internt lån med hög ränta för att trolla bort vinster och hoppas på så vis slippa betala skatt. Det har bland annat gjorts genom köpa ett eget bolag med egna lånade pengar. 

Det var uppmärksamheten kring riskkapitalbolagens skatteplanering som fick finansminister Anders Borg och finansdepartementet att efter bara några månaders arbete lägga fram sitt förslag i mars. Tanken är att lagen ska börja gälla i januari nästa år.

Men i remissvaren kommer hård kritik från bland annat Advokatsamfundet och Revisorernas branschorganisation FAR på lagförslaget. De anser att regeringen gör det omöjligt för företag att i för väg veta om ett lån är lagligt eller inte.

Efter den kritiken öppnar nu statssekreterare Hans Lindberg upp för att vässa lagförslaget ytterligare.

– Som förslaget är konstruerat ska Skatteverket göra en bedömning om lånen i huvudsak är till för att få en väsentlig skatteförmån. Vad gäller den bedömningen så är det viktigt att den blir tydlig och tillämpas på ett likartat sätt för alla företag.

Intresseorganisationen Sveriges Kommuner och Landsting menar att förslaget kan leda till att kommunerna måste avskaffa sina internbanker och att det kan leda till förluster på flera hundra miljoner kronor.

Det scenariot avfärdar statssekreterare Hans Lindberg.

– Jag ser inte att så behöver vara fallet. Däremot kan det förhindra olika typer av skatteupplägg, säger han.

Fakta: Räntesnurror

Ett skatteupplägg med så kallade räntesnurror har inneburit att företag finansierat bolagsköp genom interna lån från koncernbolag i lågskatteländer.

Även kommunala bolag har använt sig av upplägget eftersom en kommun inte inkomstbeskattas.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".