1 av 2
Ordförande för Sierra Leones organisation för amputerade, Alhaji Jusu Jarka, väntade utanför domstolen i dag. Foto: Issouf Sanogo/Scanpix.
2 av 2
Charles Taylor. Foto: Jerry Lampen/Scanpix.

Domen mot Taylor ses som viktig signal

Hör Hans Corell i Alltid Nyheter
8:35 min

Att Liberias före detta president Charles Taylor i dag dömdes för medhjälp till krigsbrott är en viktig signal till andra krigsförbrytare, menar Hans Corell, före detta rättschef på FN och en av grundarna till Specialdomstolen för Sierra Leone.

– De som är skyldiga till sådana här brott ska ställas till svars och få sona brotten. Det är en signal till ledare på den här nivån, om man ägnar sig åt sådan här verksamhet blir man förr eller senare ställd inför rätta, säger Hans Corell till Sveriges Radios Alltid Nyheter.

Att Taylor till slut skulle ställas inför rätta var inte helt väntat, säger Hans Corell.

– Att man skulle få tag på Charles Taylor och ställa honom inför rätta hade jag nog inte riktigt väntat mig, på så sätt får man säga att det är en stor framgång. Förhoppningsvis visar en sådan här dom för krigsherrar runt om i världen att en dag kommer vi efter er, säger Hans Corell.

Ett stort antal poliser och FN-soldater finns på plats i de centrala delarna av Liberias huvudstad Monrovia i väntan på att domen mot den förre presidenten skulle meddelas.

Taylor har fortfarande ett stort antal anhängare i hemlandet och landets regering har vädjat till människor att hålla sig lugna och "be för nationen och för fred".

Flera officiella företrädare välkomnade domen, den första mot en tidigare statschef i en internationell domstol sedan Adolf Hitlers kortvarige efterträdare Karl Dönitz dömdes i Nürnbergrättegångarna efter andra världskriget.

"I dag är en milstolpe vad gäller internationell rättvisa. . . Det framgångsrika åtalet mot en före detta president visar att ingen ledare - oavsett hur mäktig - står över lagen", sade exempelvis Margot Wallström, FN:s särskilda sändebud mot sexuellt våld i krig, i ett uttalande.

"Det här är en seger för offren i Sierra Leone och alla dem som söker rättvisa för de värsta övergreppen", sade Elise Keppler från Human Rights Watch.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".