Hanna Rosenthal, Obamas särskilda sändebud mot antisemitism. Foto: Bertil Ericson/Scanpix.

Oro över antisemitismen i Sverige

Samarbetet mellan Sverige och resten av världen måste blir bättre för att minska antisemitismen. Det menar president Obamas sändebud mot antisemitism, Hannah Rosenthal, som under veckan besökt Sverige för att tala med berörda om problematiken här.

Integrationsminister Erik Ullenhag har träffat Rosenthal och även han är oroad över hatet mot judar.

– När en rabbin är orolig för att gå med sin familj till synagogan så är det väldigt skrämmande, säger Hannah Rosenthal.

Hon hävdar att rasismen i Sverige och övriga Europa ökar. Under veckan har hon träffat representanter från bland annat judiska, romska och muslimska föreningar i Malmö och även kommunalrådet där, Ilmar Reepalu. De talade om vikten att uttala sig på ett sätt som inte kan upplevas antisemitiskt och hur viktigt det är att börja arbetet mot rasism i skolan.

I dag har hon träffat integrationsminister Erik Ullenhag (FP) som också han är bekymrad över antisemitismen i Sverige och betonar betydelsen av ett sådant här besök.

– Det sätter fokus på hatet mot judar. På det viset får vi upp en fråga där vi har ett stort ansvar att agera. Samtidigt är det klart att det är bekymmersamt att vi är i en situation då det finns en bild av Sverige, och av Malmö, som en del av världen där man nästan inte kan bo som jude. För det är den verklighet som det rapporteras om, menar integrationsminister Erik Ullenhag.

En bild som Erik Ullenhag säger i bland är överdriven. Det är första gången som Hanna Rosenthal, som alltså är Barack Obamas särskilda sändebud i de här frågorna, är i Sverige, men tidigare har bland annat sändebudet kring muslimska frågor varit här.

Nu hoppas Hanna Rosenthal att läget förändrats tills nästa gång hon kommer hit och att dialogen med Sverige fortsätter om hur hoten och antisemitismens kraftfullt kan stoppas. Bland annat har Erik Ullenhag bjudits till USA.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".