Finansmarknadsminister Peter Norman. Foto: Maria Repitsch/Sveriges Radio.

Nöjd med Svensk Exportkredit trots bonusbrott

Finansmarknadsminister Peter Norman är nöjd med att finansbolaget Svensk Exportkredit betalat ut bonus till flera högt uppsatta chefer – trots bonusstoppet.

I går kunde Ekot berätta att Svensk Exportkredit trots bonusstopp i efterhand betalat ut bonus till flera chefer.

– Utbetalningarna är ett resultat av tidigare gamla avtal. Hade de inte skett hade man riskerat processer som hade lett till större kostnader för skattebetalarna. Det ville inte jag vara med om – så det här var ett rätt beslut som läget nu var, säger finansmarknadsminister Peter Norman.

Sedan regeringen 2009 särskilt kritiserat statliga finansbolaget Svensk Exportkredit för sina vidlyftiga bonusavtal, så bestämde sig bolagets dåvarande styrelse för att intjänad bonus från 2008 inte skulle betalas ut.

Men trots det har en ny styrelse i Svensk Exportkredit nu ändå betalat ut pengarna – bonus inklusive ränta i efterhand för det året – på sammanlagt 5,8 miljoner kronor till fem chefer.

Året präglades av stor finansoro och Svensk Exportkredit förlorade nära en halv miljard kronor på isländska bankpapper.

Nu ska ändå pengarna betalas ut.

Finansmarknadsminister Peter Norman tycker inte att det är hans ansvar.

– De här avtalen skrevs för länge sedan och jag har ingen lust att kritisera företrädare till mig på den här posten, utan nu gör den ledning som finns i dag och den styrelse som finns i dag det bästa av den här situationen och det är utmärkt, säger han.

De senaste två åren har Svensk Exportkredits finanschef Per Åkerlind och vd Peter Yngwe i sammanlagd lön, pensionskompensationer och så bonusen, fått totalt omkring 27 miljoner kronor, vilket gör att de har ungefär samma lön som en vd på ett stort börsbolag.

Men finansminister Peter Norman tycker att ersättningarna i de statliga bolagen generellt sett är skäliga.

– Jag tycker att bolagen överlag sköter sig bra. Det kanske finns de som inte gör det men överlag så gör man det. Om man jämför de här bolagen med lönerna i den privata sektorn så har de ofta betydligt högre löner, säger ministern.

Johanna Cervenka

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista