Ewa Björling, handelsminister. Foto: Erik Mårtensson/Ekot.

Avgångskrav på Björling efter Saudiaffären

3:22 min

Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt kräver att handelsminister Ewa Björling avgår. Det sa Sjöstedt vid en interpellationsdebatt i riksdagen i dag. Han hänvisade till ”en bristfällig hantering av affären med Saudiarabien”.

– Vi kräver att Ewa Björling avgår. Vi vill ha en handelsminister som tar ansvar, som ser till att ISP agerar som en oberoende myndighet. Ewa Björling slätar över problem istället för att lösa dem, sa Jonas Sjöstedt.

– Du (Ewa Björling) har det avgörande politiska ansvaret för hur ISP agerat, och du tar inte ditt politiska ansvar.

ISP, Inspektionen för strategiska produkter, är en statliga myndighet som kontrollerar Sveriges export av försvarsmateriel. Eftersom ISP är en tillsynsmyndighet får deras tjänstemän inte delta i förhandlingar och hjälpa till vid vapenexportaffärer.

Enligt Ewa Björling har ISP inte begått några fel. Handelsministern sa att hon inte får löpande information om vilka möten som ISP deltagit i, men hon har inte fått information om att de deltagit i möten mellan FOI och Saudiarabien.

– Jag har i kontakt med ISP ställt raka frågor och konstaterat att myndigheten inte har överträtt gällande regler. Jag har heller inte funnit någon grund för att den information som jag har fått inte skulle stämma.

Under mötet mellan Saudiarabien och svenska försvarsministeriet den 26 juni 2008 redogjorde man för hur svensk exportindustri fungerar, enligt Ewa Björling. Men hon säger vidare att man inte diskuterade ISP och att inga förhandlingar förekom under mötet.

– Jag välkomnar granskningen som kommer att ske i konstitutionsutskottet, jag ser fram emot den, sa Ewa Björling.

#text=5017387#

#link=308931#

#text=4998896#

#text=5000037#

Charlotta Johansson

Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista