Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vägräcken testas för färre dödsolyckor med MC

Nya räcken kan bli problem för snöröjning
1:33 min
Foto: Kerstin Ericsson/Trafikverket.

För att minska antalet dödsolyckor med motorcykel ska Trafikverket i år göra ett försök med säkrare räcken på tre platser i landet. Enligt Trafikverket är räcken en faktor i ungefär var tionde dödsolycka med motorcykel.

Genom försöket hoppas man kunna få svar på om det, med hänsyn till bland annat snöröjning, är möjligt att bygga säkrare räcken för motorcyklister. Försöket är efterlängtat.

– Det är vi oerhört glada för, det är en fråga vi arbetat med i 15år, säger Maria Nordkvist, som är internationell sekreterare i intresseföreningen Sveriges motorcyklistser, SMC.

Varje år dör runt 50 motorcyklister på vägarna runt om i landet. Trafikverket tillsammans med branschen arbetar nu med att göra tillvaron säkrare. 

Av de som dör är det runt 10 procent som omkommer i samband med räckesolyckor.  På tre platser i landet ska nu en ny typ av räcken prövas. Jörgen Persson är projektledare på Trafikverket.

– Vi är ute efter att få en räckeskonstruktion som är bättre för motorcyklister, och vi ser detta som en del i att öka kunskapen, säger Jörgen Persson, projektledare på Trafikverket.

På två platser i Stockholmsområdet, och vid avfart Ljungarum vid E4:an i Jönköping, ska Trafikverket i år prova nya räcken.

Genom försöket hoppas Trafikverket bland annat kunna få svar på vad den här typen av räcken innebär vid exempelvis snöröjning.

– Om man har mycket snö så skulle plogen kunna trycka in eftergivliga räcken, då får vi problem. Vi vill se att vi kan drifta vägarna även efter införandet, säger Jörgen Persson.

En annan åtgärd för att minska olyckorna är att Trafikverket i år ska städa snabbare i samband med vägarbeten.

Genom att snabbt få undan grus och annat från vägbanorna kan olyckor undvikas, säger Jörgen Persson.

– Nu har vi minskat insatstiden så att man kommer sopa betydligt snabbare än man gjort tidigare, säger Jörgen Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".