Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

SOM: Fler mot än för kärnkraft efter Fukushima

Uppdaterat lördag 28 april 2012 kl 17.20
Publicerat lördag 28 april 2012 kl 08.00
1 av 4
Klicka för grafik över åsiktsförändringar
2 av 4
I dag samlades folk på Sergels torg i Stockholm för att protester mot kärnkraftverken. Det samma dag som en undersökning visar att stödet för kärnkraften i Sverige minskar. Foto: Mats Eriksson/Sveriges Radio.
3 av 4
Monica Dahlby, aktiv i Folkkampanjen mot kärnkraft, var en av dem som samlades på Sergels torg i dag. Foto: Mats Eriksson/Sveriges Radio.
4 av 4
Christian Holtz, som tittade på demonstration på avstånd, tycker att kärnkraften behövs. Foto: Mats Eriksson/Sveriges Radio.

Kärnkraftsolyckan i Fukushima för drygt ett år sedan har gjort svenskarna mera negativa till kärnkraft. Kärnkraftsmotståndarna är nu fler än anhängarna, enligt den metod SOM-institutet använder för att möta opinionen.

För Folkkampanjen mot kärnkraft som demonstrerade i dag i Stockholm innebär det medvind.

SOM-institutets undersökning visar att 44 procent nu vill avveckla kärnkraften, antingen snarast eller när dagens reaktorer tjänat ut.

Kärnkraftsanhängarna som vill byta ut dagens tio reaktorer mot nya, eller bygga fler, är färre: 35 procent.

Monica Dahlby, aktiv i Folkkampanjen mot kärnkraft, var en av dem som samlades på Sergels torg i dag.

– Ja, det är så att man får lite hopp om livet igen, säger hon.

Varför tror du att det blivit så här?

– Det beror på att det kommer ut lite grann om vad som verkligen händer i Fukushima, säger hon.

Mattias Qvarsell, som också deltog i mötet, höll med.

– Man har talat om att det är så säkert i Sverige och att det fungerar. Men Japan är ett högteknologiskt land där det ändå kraschar. Då blir man orolig om man tror på teknologin och att kärnkraften skulle vara hållbar, säger han.

Men Christian Holtz, som tittade på demonstration på avstånd, håller däremot med dem som tycker att kränkraften behövs.

– Jag tror att det är ett nödvändigt alternativ i dag.

Varför behövs just kärnkraften, kan man inte ersätta det med något annat?

– Jo, men jag tror att det alternativet är kolkraft och kolkraften orsakar stora Co2-utsläpp, säger han.

Regeringen är splittrad i synen på kärnkraft och har gjort en kompromiss som innebär att dagens kärnkraftverk ska kunna bytas ut mot nya.

Den uppgörelsen hade enligt professor Sören Holmberg, som gjort SOM-undersökningen, stöd av en  övervikt av väljarna när den gjordes. Men så är det inte längre.

Resultatet från SOM-institutet är inte entydigt, forskarna använder även andra, äldre, frågeformuleringar och då har inte kärnkraftens motståndare fått övertaget.

Hur man än frågar har opinionen blivit mera negativ än tidigare efter Fukushima. Effekten är enligt Sören Holmberg nästan lika stark som efter Tjernobylkatastrofen.

Sören Holmberg har även jämfört med opinionsmätningar i omvärlden och svenskarna skiljer ut sig.

Drygt 1500 personer har svarat på SOM-institutets frågor och intervjuerna gjordes under senhösten. Studien kommer att publiceras i juni.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".