Foto: Scanpix.

USA har inte lovat att förstöra plutoniumet

Var inte attraktivt att göra MOX-bränsle av
2:00 min

Det finns inga garantier för att det plutonium som skeppades från Sverige till USA tidigare i år förstörs, trots att utrikesminister Carl Bildt gett motsatt besked till Ekot. Flera andra länder har tidigare sagt nej till att omvandla det svenska plutoniumet.

Svafo har uppdraget att ta hand om avfallet från de historiska forskningsanläggningar där plutonium användes. Enligt Svafo:s VD, Sven Ordéus, har flera länder tidigare sagt nej till att omvandla det svenska plutoniumet till så kallat MOX-bränsle.

– Vi har försökt att få andra länder att göra MOX-bränsle av det, men man har inte varit intresserade, säger han.

I USA finns det ännu ingen teknik för att omvandla plutonium till så kallat MOX-bränsle, en process som innebär att det inte längre går att använda i en kärnladdning. I Frankrike och England däremot används redan den här tekniken. Men enligt Sven Ordéus ville de alltså inte ta emot det svenska plutoniumet.

– Det är en ganska liten mängd och i en form som inte har varit speciellt attraktivt att göra MOX-bränsle av.

3,3 kilo plutonium skeppades under ett stort säkerhetspådrag till USA i februari i år. För att göra en atombomb krävs det fem eller sex kilo plutonium.

Det var för att se till att materialet inte hamnade i orätta händer som man skickade iväg det till USA. Plutoniumet skulle alltså förstöras i USA, har Carl Bildt uppgett för Ekot. Men några såna löften har landet inte lämnat konstaterar Sven Ordéus.

– Vi har inga garantier att materialet kommer att förstöras. Däremot har vi garantier att det inte ska användas för militära ändamål.

Tanken var att allt historiskt plutonium skulle ha lämnat Sverige i och med att transporten gick till USA i februari. Men ett knappt hekto plutonium har blivit kvar i Svafo:s anläggning. Så här förklarar Sven Ordéus varför inte allt plutonium kom med.

– Det här är ju ett material som har legat lagrat väldigt länge och dokumentationen kring det har inte varit fullständig. När vi öppnade behållarna hade vi inte utrustning för att kunna behandla just det här materialet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".