Bilhandlare skattefifflade via skalbolag

Över 200 bilhandlare runt om i landet har åkt fast i en granskning som Skatteverket har gjort. Fusket handlar om flera hundra miljoner kronor och fler än 200 företag är med i härvan.

– Vi tycker att vi har bevis. Bilhandlarna blir eftertaxerade eller beskattade för den här inkomsten, säger Torbjörn Finnsson på Skatteverkets specialavdelning mot eko-fusk i Stockholm.

Vad är det de har gjort egentligen?

– Samtidigt som man köper en bil hos en bilförsäljare så brukar man finansiera bilen på något sätt och då har de förmedlat en sådan finansiell tjänst till ett finansieringsföretag och för det har de fått provision. Den provisionen har satts in i ett fristående bolag som de här 200 bilhandlarna har varit delägare i. Sedan har man sålt aktier i det här bolaget och den vinsten har man redovisat på fel sätt eller inte alls.

200 bilhandlare
Det är över 200 enskilda bilhandlarer runt om i landet som misstänks för skattefiffel via skalbolag. Provisioner från bilförsäljningen har gått till ett gemensamt skalbolag som sedan har plundrats.

Skattemyndigheten noterar att det hela har skett med stor förslagenhet, och att en liknande skalbolagsaffär har upptäckts förut, med samma upplägg och med ungefär samma bilföretag inblandade.

Storplanerare bakom
Inget av de stora återföräljarföretagen är med i härvan.

Trots att så många varit inblandade så har det hela hållits hemligt, innan skattemyndigheten kom fifflarna på spåret, och en storplanerare kan anas bakom upplägget:

– Det kan jag inte kommentera, säger Torbjörn Finnsson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se