Rök stiger från bombplatsen i centrala Oslo 22 juli 2011. Foto: Jon Bredo/Scanpix

Breiviks offer vill ha tillbaka sina gamla liv

"Skönt att ha det gjort"
1:41 min

I dag avslutades vittnesmålen från terrorattacken i Oslo - tidigare än beräknat eftersom vittnesmålen gått fortare än vad åklagaren planerat.

Det betyder att Oslodelen nästan är helt avklarad, något som är skönt för de inblandade, enligt John Hestnes, talesman för de berörda i regeringskvarteret.

– Det är skönt att ha det gjort. Vi har fått svar på en del frågor om hur han har klarat att göra det han har gjort i regeringskvarteret, säger han.

Just att få svar på frågorna om hur Breivik förberett sig har varit viktigt för många. Nu är terrorattacken i Oslo i princip avklarad i rätten. Det enda som fattas är en timmes genomgång av skadorna på byggnaderna, den delen ska man behandla på torsdag eftermiddag.

I dag vittnade de sista svårt skadade som är namngivna i åtalet. En ung man berättade om skador så svåra att hans familj bara kunde identifiera honom tack vare ett litet ärr han har på lillfingret.

Dessutom vittnade ytterligare fyra personer som var i byggnaderna eller gatorna runt bombbilen.

Den positiva kraften och viljan är det inget fel på hos de som vittnar. Alla är - eller vill - tillbaka till jobbet och sina gamla liv - så långt det är möjligt. En medelålders man som tvingats amputera benet har till exempel som mål att åka skidlopp igen - om än kanske inte lika fort.

Talesmannen John Hestnes är stolt över att Breivik inte lyckats knäcka dem.

I och med att vittnesmålen gått snabbare än beräknat stryks måndagen som rättegångsdag. Nu samlas rätten igen först torsdagen den 3 maj när det ska handla om Utöya. Den extra ledigheten är välbehövlig, enligt John Hestnes.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".