Nordisk EU-styrka ifrågasätts i Norge

Norska regeringens planer på att bidra med norska soldater till en nordisk EU-styrka skapar stort rabalder i vårt grannland. Flera partier, rättsprofessorer och andra kritiker tycker att det är helt fel att Norge skulle kriga under EU:s kommando, en organisation som landet inte är med i.

Den norska borgerliga regeringen går in för att bidra med 150 soldater till den nordiska snabbinsatsstyrkan 2008. Det är Sverige som ska leda styrkan med svenska och finska soldater som snabbt ska kunna rycka ut till kris- och krigsområden.

Både svenska och finska regeringarna uttryckte för ett tag sedan önskemål om att de också vill ha med Norge.

EU-frågan splittrar Norge
Men EU-frågan är den politiska fråga som splittrat Norge mest under modern tid och att sända norska soldater i krig under EU-kommando blir för magstarkt för många norrmän.

De norska socialdemokraterna stöttar regeringen, medan de EU-kritiska partierna är upprörda och ser flera principiella frågor.

Norge kan inte sända sina soldater ut i livsfara på order av en organisation landet inte är med i, menar norska centerpartiet och vänsterpartiet. Kristin Halvorsen som leder vänsterpartiet menar att ett norskt deltagande kan strida mot grundlagen.

Professorer kritiska
Kritikerna, bland dem också rättsprofessorer och ledarskribenter, är oroliga för att EU ska engagera sig i sådana operationer som Norge inte alls har inflytande över.

Istället bör Norge delta mer i FN-uppdrag, tycker de. Norges försvarsminister Kristin Krohn Devold säger att landet kan avgöra vilka operationer det vill vara med på.

Det tror kritikerna blir omöjligt, om Norge först sagt ja till att vara med. Nu måste frågan avgöras om ett norskt deltagande strider mot grundlagen eller inte. Rättsprofessorerna i Norge tvistar om det.

Beatrice Janzon, Oslo
beatrice.janzon@nrk.no