Gräshoppor ödelägger norra Afrika

Enorma svärmar av gräshoppor drar fram över Nordafrika och ödelägger stora delar av vegetationen. Egypten och dess grannländer drabbas nu av de värsta gräshoppssvärmarna sedan 1950-talet.

Miljontals och åter miljonstals, upp till 7-8 centimeter stora, gräshoppor har de senaste veckorna dragit fram i stora svärmar över Nordafrika och är nu på väg längre österut. Under den senaste veckan har gräshopporna drabbat Egypten och ätit upp det mesta av den växtlighet som kommer i deras väg.

Gräshoppan väger omkring 2 gram och äter lika mycket som sin kroppsvikt varje dag. Eftersom de kan komma i svärmar på miljarder gräshoppor och de kan leva i upp till ett halvår är det tonvis de äter varje dag. Deras framfart kan betyda katastrof för jordbruket i de hemsökta områdena.

Växtgifter sprids ut
Stora arealer har besprutats för att om möjligt minska skadorna men från många håll i Egypten rapporteras förstöra skördar. Det finns nu en oro för att de enorma mängder växtgifter som har spridits ut för att ta kål på gräshopporna också kan vara farliga för andra djur och även människor. Den risken avvisar dock de egyptiska hälsovårdsmyndigheterna bestämt.

Nu är gräshopporna på väg in över Sinaihalvön, Jordanien, Saudiarabien och Negevöknen i Israel. Den israeliska semesterorten Eilat har redan översvämmats av gräshopporna.

Hoppas på kallt väder
Israelerna hoppas nu att en kallfront som är på väg från norr ska få gräshopporna att vantrivas så att de inte flyger vidare norrut till de bördiga israeliska och palestinska jordbruksområdena.

Alla israeler är dock inte ledsna över gräshoppsinvasionen. Enligt judisk tradition är gräshopporna den enda insekt som är kosher, de kan alltså kan ätas av religiösa judar och uppskattas av många som en delikatess.

Christer Fridén, Egypten
christer.fridén@sr.se