Förra året hittades 49 nya droger i EU. Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix

En ny drog hittas nästan varje vecka i Europa

"Inget nytt att brottsligheten är kreativ"
2:10 min

Aldrig förr har så många nya droger flödat in på den europeiska marknaden. Myndigheterna i EU-länderna upptäcker nästan en ny drog i veckan, enligt nya siffror. Justitieminister Beatrice Ask är bekymrad.

– Det är ju väldigt allvarligt! Detta tillsammans med att det har blivit enklare, inte minst för unga, att beställa och få dem hemskickade gör naturligtvis att vi är väldigt bekymrade.

Rekordmånga nya former av knark upptäcktes i EU förra året; 49 stycken, alltså nästan en ny drog i veckan, enligt nya siffror från den europeiska drogmyndigheten EMCDDA. Antalet nyfunna droger har fördubblats på bara två år. Syntetiskt cannabis står nu för nästan hälften av de nya knarksorterna som myndigheterna hittar.

Enligt drogmyndighetens chef, Wolfgang Götz, är de nya drogerna ofta snyggt förpackade, och de säljs både via internet, på nattklubbar och ute på gatan.

I Sverige har polisen sedan ett år tillbaka möjlighet att beslagta misstänkta droger som ännu inte är narkotikaklassade, men Beatrice Ask ser fram mot det förslag om ny europeisk narkotikalagstiftning som EU-kommissionen håller på att arbeta fram.

– Det är en ojämn kamp, och jag tror att det är oerhört viktigt att få på plats regler som håller internationellt också. En sak som vi diskuterar mycket är på vilket sätt vi kan se till att polisen arbetar mer preventivt på nätet när det gäller att motarbeta den här typen av droger.

Men det här är en massa smarta människor som sitter runt om i världen och hittar på nya sätt att berusa sig. Kommer ni från myndighetshåll någonsin hinna ikapp?

– Det är som du säger; det är inget nytt att brottsligheten är kreativ. Det är inte heller nytt att brottsbekämpningen också är kreativ. Ibland är det en ojämn kamp, men av och till lyckas vi faktiskt få ner användningen av droger.

– Men det är allvarligt nog ändå, och just det här med nätdroger och de nya möjligheterna som internet ger, har skapat nya utmaningar för rättsväsende och samhälle.

– Tyvärr vet vi att många ungdomar tror att det är ofarliga saker man beställer hem. Det där är något vi kan råda bot på genom information och kunskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".