Den kinesiske advokaten och aktivisten Chen Guangcheng har rymt från sitt hem där han suttit i husarrest de senaste 20 månaderna. Arkivfoto: Scanpix.

Blind aktivist kan vara på amerikansk ambassad

Känslig diplomatisk fråga
1:33 min

En av Kinas mest kända dissidenter har flytt från sin husarrest och befinner sig enligt obekräftade uppgifter på USA:s ambassad i Peking. Situationen kan leda till diplomatiska komplikationer mellan USA och Kina, och amerikanska myndigheter väljer att inte kommentera fallet.

Tystnad från Vita Huset och från Utrikesdepartementet i Washington. Trots upprepade frågor så vill amerikanska myndigheter inte kommentera uppgifterna om den kinesiske människorättsaktivisten.

Chen Guangcheng är en av Kinas mest omtalade dissidenter. Den blinde advokaten har blivit känd internationellt bland annat för sin kritik mot Kinas ettbarnspolitik och kamp för handikappades rättigheter.

De senaste två åren har han suttit i husarrest, efter att tidigare ha avtjänat ett fyraårigt fängelsestraff.

I går kom uppgifter om att Chen flytt från sitt hem i Shandongprovinsen och tagit sig till en säker plats i Peking. Enligt obekräftade uppgifter ska han ha fått skydd på USA:s ambassad.

Uppgifterna varken bekräftas eller dementerats i Washington.

– Vi har inga kommentarer om Chen, mer än att vi tidigare uttryckt oro över fallet, sa en talesman för det amerikanska utrikesdepartementet.

Om USA verkligen skyddar den välkände människorättsadvokaten Chen, kan det leda till allvarliga diplomatiska utmaningar i relationen till Kina.

Utrikesminister Hillary Clinton har tidigare vid flera tillfällen krävt att Chen ska släppas fri.

I nästa vecka väntas Clinton resa till Peking på ett sen länge planerat besök för att diskutera Kinas och Usas ekonomiska förbindelser, ett möte som nu kan komma att präglas av en akut diplomatisk konflikt kring Chen Guangcheng.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".