Argentinas flagga. Foto: Natacha Pisarenko/ Scanpix

”Argentina – ett rättslöst land för polismördade”

"Vi vill inte se fler döda ungdomar"
1:57 min

Argentina har blivit ett föredöme när det gäller att göra upp med brotten under åren av diktaturen. Offer från Francodiktaturen i Spanien ber till och med argentinska domare att ta upp deras fall. Men på andra nivåer är det ofta rättslöshet som gäller.

Ett 20-tal ungdomar framför domstolsbyggnaden i Buenos Aires kräver rättvisa för Jano. På deras t-skjortor bilden av en ung man med allvarlig blick. En av dem är Jorge.

– Jano var min vän. Vi var ute och firade hans födelsedag. Det var just när vi lämnade baren som de mördade honom, säger han.

Just nu pågår rättegången mot Janos mördare. Men Jorge litar inte på domstolen. Enligt honom har det förekommit konstigeter som att bevis har kommit bort.

En bit bort, i ett tält, sitter Roberto Lucena och hans hustru. De bekräftar Jorges misstro.

Deras son Diego mördades för åtta år sen. Men de skyldiga, som var poliser, är fortfarande fria.

– Vi vill inte se fler döda ungdomar. Vi måste ha rättvisa. Det går inte att bygga ett samhälle på rättslöshet, säger Roberto Lucena.

Tillsammans med fäder till andra mördade ungdomar vars banemän, påtagligt ofta poliser, inte heller har dömts, har han bildat en organisation som turas om att hålla vakt i tältet, dag som natt.

– Vi måste skaffa samma uppmärksamhet för våra fall som processerna mot generalerna från diktaturen får. Annars riskerar vi att samma massmord upprepas igen -men nu i demokratin, säger han.

Men helt hopplöst är det inte. Lite senare på dagen döms Jano Fernandez mördare till långa fängelsestraff.

Det tycker Roberto Lucena är bra.

– Men hade de skyldiga varit poliser hade de gått fria, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".