1 av 2
Swazilands kung Mswati III och en av hans fruar i Victoriafallen 2009. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/ Scanpix
2 av 2
Swazilands kung Mswati III vid firandet av hans 40:e födelsedag och landets nationaldag 2008. Foto: Schalk van Zuydam/ Scanpix

Kungens jetplan upprör i land på ruinens brant

Var fjärde invånare är HIV-smittad
2:00 min

I det lilla fattiga Swaziland i södra Afrika är upprördheten stor, efter att landets kung i veckan fått ett nytt jetplan i födelsedagspresent - samtidigt som landet håller på att gå bankrutt och alla protester från den fattiga befolkningen slås ner av polis.

Kung Mswati III är Afrikas sista absoluta monark. Det är han som har makten i landet och regeringen och parlamentet är i händerna på honom.

I veckan kom det fram att Mswati fått ett jetplan i födelsedagspresent, som han och hans 13 fruar ska använda.

Detta samtidigt som landet är ett av de fattigaste i världen, med världens högsta HIV-tal per capita - var fjärde invånare är HIV-smittad.

Premiärministern som stolt meddelade nyförvärvet i statsradion sa att planet kommit från anonyma givare och inte har bekostats av statsbudgeten. Men kungens kritiker tvivlar och vill nu ha klara besked.

Kungens födelsedagsfirande kostade över 2,5 miljoner kronor. Även till vardags är det stora hovet med 13 fruar en mycket kostsam affär som dränerar statskassan.

Förra året stod landet på ruinens brant och fick inga lån av Internationella valutafonden som krävde ekonomiska reformer som kungen inte ville gå med på - bland annat sänkta löner till de statsanställda.

Landet räddades i sista stund av ett lån från grannen Sydafrika, som nästan helt omsluter det lilla landet som är ungefär lika stort som Värmland. Sydafrika krävde politiska reformer i utbyte men de har ännu inte genomförts.

Oppositionspartier är i praktiken förbjudna. Studenter och fackförbund i landet har de senaste året ordnat återkommande demonstrationer för demokrati. Men protesterna slås ner av kravallpolis och utländska journalister som bevakat demonstrationerna har blivit utslängda. Senaste gången, för ett par veckor sedan, ställdes protesterna in i sista stund efter att fackförbundsledare som varit med och planerade dem greps och kravallpolis stationerats ut på gatorna flera dagar före protesterna. Istället blev det ett födelsedagskalas för kungen där befolkningen bland annat uppmanades att skänka kor att slakta till firandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".