Ett annat kritiserat projekt i Koh Kong där man tar upp sand vid kusten. Foto: Heng Sinith/ Scanpix

"Våldet mot aktivister i Kambodja ökar"

"Biståndsländerna måste sätta större press"
2:04 min

Kambodjas främste miljöaktivist Chut Wutty dokumenterade illegal skogsavverkning i delstaten Koh Kong när han sköts ihjäl av militärpolis häromdagen. Dödsskjutningen har väckt internationell uppmärksamhet.

Amnesty Internationals representant i Pnom Penh, Rupert Abbot, menar att detta är ännu ett tecken på det ökande våldet i Kambodja.

– Våldet mot dem som arbetar för att uppmärksamma brott mot mänskliga rättigheter och miljöförstöring har ökat i landet, säger Rupert Abbott.

Enligt honom är många i befolkningen rädda. Bara de senaste sex månaderna har militär och polis vid fem tillfällen skjutit mot miljöaktivister.

Det svenska biståndet till Kambodja är på 79 miljoner kronor under perioden 2010 till 2012 och ska gå till en demokrati och mänskliga rättigheter. Mer än hälften av landets totala budget kommer från bistånd. Detta samtidigt som stora delar av Kambodjas naturrikedomar, i form av skog, gas och dammanläggningar, säljs ut av regimen utan att det ger någon påfyllning i statskasan då många av de bolagen ägs av familjen till president Hun Sens släktingar.

Naturskövlingen har lett till att boende i både städer och på landsbygd ofta tvingas iväg från sin mark utan att få kompensation vare sig för boendet eller odlingsmöjligheterna.

Aktivisten Chut Wutty var i delstaten Koh Kong för att fotografera den illegala skogsavverkningen som sker inför ett stort kinesiskt dammbygge, när han sköts till döds.

Enligt militären tog den soldat som sköt ner miljöaktivisten senare sitt eget liv. Enligt nyhetsbyråer uppger militären att händelsen inte behöver utredas mer. Hela händelsen får den Londonbaserade miljöorganisationen Global Wittnes, som i över 20 år jobbat med miljöfrågor i Kambodja, att ifrågasätta biståndsländernas förmåga att nå fram till regeringen i Kambodja.

– Biståndsländer måste sätta en större press på regeringen för att få ett stopp på våldet, säger Patrick Alley säger Global Wittnes ledare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".