En fördel med nätterapi är att det är billigare. Foto: Scanpix.

Nätet viktigt verktyg mot cancer

Vanligt att man känner sig utlämnad efter behandling
2:19 min

Trots att allt fler i dag överlever cancersjukdomar, så är det minst en tredjedel av cancerpatienterna som skulle behöva professionellt psykosocialt stöd vid sidan av det medicinska. Men vårdens resurser räcker inte. Istället söker sig många patienter ut på nätet med sina frågor.

En ny internetbaserad behandling, WebChoice, har just testats på människor med bröst- och prostatacancer.

– Det är ett internetbaserat stöd till cancerpatienter, med många komponenter som kan hjälp dem i vardagen, berättade Cornelia Ruland i norska TV2.

Nu är den första utvärderingen klar av nätinstrumentet som cancerpatienter i Oslo fått pröva. Deltagarna fick ett skräddarsytt program med information och råd om egenvård, och möjlighet till internetkontakt med sjuksköterskor, specialiserade på cancer.

Det visade sig att ångestkänslorna minskade signifikant hos många av de bröst- och prostatacancerpatienter som deltog. Hos en kontrollgrupp som bara fick använda den vanliga informationen om cancer på nätet, sjönk livskvaliteten.

Det här är viktig forskning, tycker professorn i vårdvetenskap vid Karolinska Institutet, Yvonne Brandberg.

– Jag tror att det skulle finnas en ökad uppmärksamhet på de psykosociala besvär som patienterna har både under behandlingen och vid uppföljning också, men det har man ju oftast inte tid med.

De senaste årtiondenas framsteg i cancerbehandlingen gör att allt fler nu överlever sin sjukdom. Men resurserna till psykologiskt stöd har inte vuxit i samma grad. På internet, däremot, finns en djungel av goda råd, utan garantier, och allt från vetenskapliga sanningar till rent lurendrejeri.

Det vanligaste är att patienter söker upp människor med samma erfarenheter i olika diskussionsgrupper, men när professor Gerhard Andersson vid Linköpings universitet jämförde effekterna av chattgrupper för bröstcancerpatienter med skräddarsydda program så var resultatet tydligt.

– Det här visade att det var bättre att gå igenom den här nätbaserade behandlingen än att vara i ett diskussionsforum, det vet vi säkert.

En fördel med nätterapi är att det är billigare att låta patienter sitta hemma framför skärmen och behandla sig själva, än att boka tider för möten med sjukvårdspersonal. För behoven växer och efter diagnos och behandling undrar många hur man ska leva för att inte bli sjuk på nytt, men frågorna hänger i luften utan svar, säger Yvonne Brandberg vid Karolinska Institutet.

– När behandlingen är slut är det ganska vanligt att man känner sig utlämnad, ensam och rädd. För sjukvården ger ett psykosocialt stöd. Och det är också så att omgivningen tycker att nu är du färdigbehandlad, så varför är du inte glad nu då, när allting är över?

För forskningen återstår att bevisa i större studier om det psykosociala omhändertagandet kan öka överlevnaden.

Professor Gerhard Andersson vet inte säkert om man verkligen kan påverka sina chanser till överlevnad, bara genom psykosocial behandling.

– Det här är en svår fråga. Det finns enstaka rapporter som väl har visat att man faktiskt kan förlänga livet något med hjälp av livsstilsförändringar och psykologisk behandling. Men jag skulle vilja säga att läget nog är ganska oklart.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".