Thailands kung Bhumibol Adulyadej får inte kritiseras. Foto: Bureau of the Royal Household/Scanpix.

Thailand hårdcensurererar kungakritik på nätet

Blockerade 5 000 websidor på fyra månader
2:20 min

Thailand är ett av de länder i världen som flitigast censurerar websidor, försöker strypa diskussioner och åtalar dem som skrivit otillåtna kommentarer på Internet. Det här oroar utrikesminister Carl Bildt, och var något som han tog upp under sitt besök i Thailand i veckan.

– Det har varit på agendan under mina överläggningar här i Thailand de senaste två dagarna.

Men känns det inte som att Thailand går åt fel håll i den här frågan?

– Jo, det gör det, och det gör andra länder också. Delvis tror jag att det bara har glidit iväg utan att de tänkt efter så mycket.

Från december till mars blockerade thailändska myndigheter ytterligare 5 000 websidor, att läggas till listan på de hundratusentals som redan blockerats.

Enligt de lagar som reglerar detta är bland annat kritik mot kungafamiljen och vad som luddigt sägs utgöra ett hot mot landets säkerhet förbjudet, och kan straffas med upp till 15 års fängelse.

Men det generella intrycket är att lagarna också används godtyckligt för att tysta dem som utmanar landets traditionella maktelit och som kräver reformer av samhället.

Allt fler åtal väcks och människor fängslas efter rättegångar som ofta hålls bakom lyckta dörrar.

– Nu vet jag att det finns diskussioner och tankar på att revidera de lagarna, säger Carl Bildt.

Men den här påståendet från Carl Bild är lite väl optimistiskt. Visserligen har en liten grupp akademiker och andra engagerade försökt lyfta fram krav på att lagarna ska revideras, men inflytelserika rojalister, med den mäktiga arméchefen i spetsen, har sagt att det absolut inte kommer på fråga.

Landets nya premiärminister Yingluck Shinawat, har också markerat att hon inte är intresserad av att utmana militären och rojalisterna om detta.

På måndag kommer domen mot Chiranuch Premchaiporn. Hon är redaktör på den oberoende och ofta etablissemangs-kritiska webtidningen Prachathai.

Hon riskerar upp till 50 års fängelse, inte för något hon själv skrivit, utan för att hon inte tillräckligt snabbt raderat kungakritiska läsarkommenterar.

Ekot träffade henne under rättegången.

– Syftet med de här lagarna är att kunna kontrollera dom som väcker opinion, säger Chiranuch Premchaiporn.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".