Anneli Hulthén. Foto: Scanpix.

Vill se rödgrönt samarbete inför valet 2014

"Stort förtroende för varandras arbete"
1:31 min

Sedan valförlusten 2010, har socialdemokraterna hållit låg profil om framtiden för det rödgröna samarbetet, men i Göteborg jobbar de tre partierna allt tätare tillsammans. Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén, som sitter i Socialdemokraternas mäktiga verkställande utskott, vill se en rödgrön regering 2014.

– För mig är det det alternativ som finns och jag tycker att det är ett bra alternativ, säger Annelie Hultén.

Hon är kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, och suppleant i Socialdemokraternas verkställande utskott.

Efter valet 2010 har hon skapat ett nära samarbete med Miljöpartiet och Vänsterpartiet på lokalplanet.

-- Det finns så många likheter i de här tre partiernas politik. Det är mer som är gemensamt än vad som skiljer och då får man bygga på det som är gemensamt, säger hon.

Annelie Hulthén ser gärna att de rödgröna på riksnivå tar lärdom av Göteborg inför valet 2014.

Det betyder inte att de tre partierna behöver förhandla om alla detaljer, som inför förra valet, däremot behöver de rödgröna bygga ett förtroende för varandra, enligt .

– Man får nästan ha bestämt sig innan. För blir det så att vi får en rödgrön majoritet så går vi in och regerar tillsammans på gemensam grund. Då tror jag inte att man behöver bestämma procenttal in i minsta detalj, säger Anneli Hulthén.

Hon får medhåll av Vänsterpartiets kommunalråd i Göteborg, Mats Pilhem, som också är ledamot i partistyrelsen. Även han tror att de rödgröna på riksplanet kan lära av Göteborgsmodellen.

– Vi betraktar varandra som tre partier med lika rätt att ha en åsikt och lika stort förtroende för varandras arbete.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".