Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
1 av 2
Foto: Hjalmar Neideman/Scanpix.
2 av 2
Klicka för grafik: Elområden

Beslut om elprisområdena kan gå till domstol

"Vi måste hantera flaskhalsarna"
2:20 min

Det kan bli domstolsgranskning av om Svenska kraftnät har någon grund för sitt beslut att inrätta elprisområden i Sverige. Det gör att riksdagens konstitutionsutskott tvingas skjuta på sin granskning av hur systemet införts.

Det är Värnamo elnät som har dragit Svenska kraftnät inför domstol.

– Problemet är att Svenska kraftnät inte har rätt reglera priserna på det sätt som skedde i elområdesbeslutet, säger bolagets advokat Mattias Bexelius.

– Riksdagen har inte gett dem den rätten, regeringen har inte gett dem den rätten, och det är helt klart att EU-kommissionen inte har gett dem den rätten, säger Mattias Bexelius.

Vare sig riksdagen eller regeringen var inblandade i beslutet att dela in Sverige i elprisområden, som upprört företag och boende i Sydsverige, som fått höjda priser.

Enligt Värnamo elnät och Mattias Bexelius så har Svenska kraftnäts beslut varken stöd i ellagen eller i elförordningen, så frågan är med vilken rätt systemet infördes.

Tvisten är juridiskt komplicerad. Värnamo elnät fick aldrig huvudfrågan prövad i den första instansen, förvaltningsrätten.

Företaget ansågs inte ha rätt att överklaga Svenska kraftnäts indelning, men nu har Kammarrätten gett prövningstillstånd.

Svenska kraftnäts vd, Mikael Odenberg, står fast vid att verket hade rätt att införa elprisområdena. 

– Självfallet. Vi har systemansvaret för el och i det ingår att vi måste hantera de flaskhalsar som av och till uppstår i elnätsöverföringen. Elområdesindelningen är det administrativa sätt på vilket vi hanterar flaskhalsarna, säger Mikael Odenberg

Domstolsprocessen påverkar nu riksdagens arbete. Under våren har också konstitutionsutskottet granskat om det finns någon laglig grund för Svenska kraftnäts beslut att införa elprisområdena.

Att frågan nu hamnat i domstol gör att KU tvingas skjuta på sin granskning av hur systemet införts. Socialdemokraten Hans Hoff sitter i KU. 

– Det är för att det är en domstolsprocess som kan komma att starta inom här kort också som just behandlar den fråga som är oerhört viktigt för oss i KU i vår granskning och då är det svårt för riksdagen och konstitutionsutskottet att göra en bedömning så länge en juridisk process pågår, säger Hans Hoff. 

Nu återstår att se vad Kammarrätten kommer fram till i sitt beslut. Skulle en domstol slå fast att Svenska kraftnät saknar grund för indelningen i elprisområden så kan det påverka hela systemet.

– Skulle en domstol anse att det här beslutet är olagligt så har Svenska kraftnät ett väldigt stort problem, men det är ett problem som Svenska kraftnät har skapat, säger Mattias Bexelius.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".