Kris för psykiatrin i Värmland

Det är kris inom psykiatrin i Värmland och patienter som behöver snabb vård i Karlstad skickas till andra sjukhus. Landstingspolitikerna har tvingat chefsöverläkaren att avgå. Bakgrunden är mordet på en liten flicka i Arvika förra året.

– Det är djupt olyckligt att man måste skicka patienter som är i stort behov av vård. Jag förutsätter att landstingsledningen jobbar hårt för att lösa den uppkomna krisen som är en direkt följd av att politikerna för oss helt obegripligt avsatte länsverksamhetschefen när han behövdes som bäst, säger Karin Malmqvist, ordförande i Värmlands läkarförening.

Bråket inom psykiatrin i Värmlandslandstinget började efter att socialstyrelsen riktade skarp kritik mot landstinget sen en femårig flicka blivit knivhuggen till döds av 23-årig man i Arvika i september förra året.

Socialstyrelsen kritisk
Mannen var intagen på en psykiatrisk klinik och fick syn på flickan under en obevakad promenad och högg då flickan till döds med kniven.

Socialstyrelsen pekade i april på allvarliga brister i hur den psykiatriska vården i Värmland organiserades.

Sen dess har ett arbete pågått inom landstinget med förändringar i bland annat organisationen. Ledande landstingspolitiker och den psykiatriska verksamhetschefen kom dock inte överens, och för två veckor sen tvingade politikerna honom att avgå.

Politisk förtroendekris
Beslutet kritiserades hårt av 21 läkare inom psykiatrin i Värmland och de talade om en förtroendekris med politikerna.

Nu på onsdag ska politiker och läkare träffas för att diskutera förtroendekrisen.

Catarina Segersten Larsson är moderat landstingsråd i Värmland.

– Det är självklart många som reagerar i detta läge och många som överreagerar. Nu ska vi se framåt och försöka se till att vi får en bra psykiatri i Värmland för patienternas och de anhörigas skull.

Jan Andersson, Göteborg
jan.andersson@sr.se